Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku w sosie kokosowym z limonką i sezamem

Najlepsze dania to takie, które nie zajmują dużo czasu a smakują nieziemską i praktycznie jednogarnkowe. Takie właśnie było założenie mojego obiadu, który był również posiłkiem po treningu.  Miało być szybko i pysznie!

 

Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku w sosie kokosowym z limonką i sezamem

Czas przygotowania: 30 min.

Porcje: 2

Składniki:

  • 500 g krewetek gotowane w skorupie, po obraniu 300 g
  • 100 g makaron ryżowy
  • 200 ml mleko kokosowe, polecam firmę Real Thai
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego, bezglutenowy Tamari
  • sok z 1 limonki
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki sezam biały
  • 2 średnie papryki (zielona i czerwona)
  • 1/2 mała cukinia
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka olej kokosowy nierafinowany
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka lub żótko
  • 1 łyżka erytrytol/ksylitol
  • opcjonalnie: świeża kolendra, szczypiorek

Przygotowanie:

Krewetki obrać ze skorupy. Szalotkę posiekać, imbir drobno pokroić i wrzucić razem z jajkami lub żółtkami na rozgrzany olej kokosowy w Woku i chwilę podsmażyć.  Później dodać pokrojoną w paski paprykę i cukinię a następnie dodać sos ostrygowy, sos sojowy, erytrytol/ksylitol i przeciśnięty przez prasę czosnek. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć i następnie dodać mleko kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy obrane krewetki i dusimy do momentu aż krewetki będą gotowe. Całość można przyprawić szczyptą soli i pieprzem do smaku. W między czasie ugotować makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Podać krewetki po tajski w sosie kokosowym z limonką i makaronem ryżowym. Na koniec posypać uprażonym na suchej patelni sezamem i świeżą kolendrą/szczypiorkiem -opcjonalnie.

Smacznego!

Napisz komentarz