Proteinowe Lody z Karmelem

Na dworze temperatury biją rekordy, dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami drugim przepis na moje

?PROTEINOWE LODY  Z KARMELEM.?

Lody te to doskonała zdrowa przekąska i źródło szybko przyswajalnego białka. Takimi lodami możecie się spokojnie zajadać, bez wyrzutów sumienia- nie zawierają cukru! Przepis jest szybki, banalnie prosty a smak genialny!?

Sprawdźcie sami!?

 

PROTEINOWE LODY Z KARMELEM?

bez cukru, bez glutenu, bez jajek

Czas przygotowania: 15 min+ mrożenie (ok.2-3h)


Składniki na ok. 6 lodów 

(foremka zakupiona w Pepco)

Masa proteinowa:

  • 100 g odżywka białkowa u mnie smak ciasteczkowy (może być też wegańska i w innym smaku np. waniliowa czy śmietankowa)
  • 250 ml napój ryżowo-kokosowy

Słony karmel:

  • 2 czubate (bardzo) lub 3 normalne łyżki 100% masła orzechowego (bez cukru)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • 80 ml napoju ryżowo-kokosowego

Przygotowanie:

W blenderze kielichowym lub za pomocą shakera zmiksować/wymieszać białko z mlekiem. Rozlać otrzymaną masę do trochę ponad połowę wysokości foremek na lody. Przygotować słony karmel. W małym garnuszku na średnim ogniu skarmelizować erytytol (do momentu jego rozpuszczenia się).  Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać, następnie dodać napój ryżowo-kokosowy (cały czas mieszając) a na końcu masło orzechowe i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień do minimum i  dokładnie całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników.  Można dodać trochę więcej napoju ryżowo-kokoswego, jeśli masa nie chce się połączyć i nie ma jednolitej konsystencji. Tak otrzymany karmel wkładamy do foremek częściowo wypełnionych masą proteinową za pomocą łyżeczki i wstawiamy na ok. 2-3h do zamrażalnika.

Napisz komentarz