Pudding Maca z Tapioki z Sezonowymi Owocami

Dzisiaj mam dla Was przepis na pudding z tapioki, wzbogacony o mega odżywczy korzeń MACA. Przepisów na sam pudding z wykorzystaniem tych małych, białych kuleczek (tapioki) jest mnóstwo w internecie, jednak wystarczy dodać trochę korzenia maca, żeby nadać mu więcej wartości odżywczych.

Czym jest korzeń MACA i jakie ma właściwości zdrowotne?

Maca to warzywo korzeniowe, spokrewnione z kapustą. Swoim wyglądem przypomina ciut większą rzodkiewkę.  Występuje w różnych odmianach kolorystycznych, a najpowszechniejsza z nich to żółta, czarna i czerwona. Mieszkańcy Andów przygotowują macę na różne sposoby np. pieką, gotują, sporządzają z niej słodki pudding lub suszą i mielą na proszek.

Korzeń ten staje się coraz bardziej popularny.  Można go spotkać w formie proszku czy tabletek w sklepach ekologicznych, zielarskich, aptekach czy na różnych portalach społecznych, które opisują walory zdrowotne suplementów diety z korzeniem macy.

Uważa się, że korzeń macy to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które dostarcza sporej ilości energii  dla organizmu. Równie jest źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Na wartość odżywczą tej rośliny składa się około 50% węglowodanów i 15% wysokiej jakości białka oraz 8% korzenia macy to błonnik.

Wysoka jakość białka wynika z tego, że spożywając korzeń maca dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, czyli te z grupy egzogennej, których organizm człowieka samodzielnie nie jest w stanie ich wytworzyć.
Dzięki dużej zawartości tych aminokwasów, wpływa na układ hormonalny i metaboliczny organizmu. Ponadto w korzeniu macy znajdziemy witamin z grupy B i minerały, takie jak miedź, cynk, żelazo, selen, bor, czy miedź.

Korzeń maca wykazuje wiele właściwości leczniczych  i jest zaliczany do adaptogenów, czyli roślin  korzystnie wpływających na prace układu odpornościowego-zwiększa zdolność komórek odpornościowych do obrony oraz  ich wytrzymałość na wysiłek fizyczny i psychiczny.

Oto lista ogólnych właściwości zdrowotnych korzenia macy:

  • Poprawia nastrój i dodaje energii
  • Jako adaptogen, zwiększa odporność organizmu fizyczną i psychiczną
  • Zwiększa płodność u mężczyzn poprzez zwiększenie liczebności i żywotności plemników
  • Zwiększa płodność u kobiet poprzez zwiększenie poziomu hormonu luteinizującego
  • Podnosi libido u kobiet i mężczyzn
  • Zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą
  • Poprawia koncentracje
  • Korzystnie wpływa na wzrok
  • Obniża ciśnienie krwi i wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe

Jak widzicie korzeń macy ma wiele świetnych właściwości zdrowotnych. Jeśli jestem osobą aktywną fizycznie, żyjesz w ciągłym stresie lub masz problemy z płodnością lub libido, to korzeń maca będzie doskonałym uzupełnieniem Twojego sposobu odżywiania się.💪

Korzeń macy w formie proszku możesz dodać do różnych koktajli mleczno-owocowych, owocowo-warzywnych lub tak jak ja do PUDDINGU Z TAPIOKI.🍨

Sprawdź sam jak prosto można przyrządzić mega odżywczy deser. Idealny również jako posiłek po treningu. 👇

PUDDING MACA Z TAPIOKI Z SEZONOWYMI OWOCAMI🍦

bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez mleka

Czas przygotowania: 45 min+ chłodzenie (ok.1h)


Składniki na ok. 3 desery po ok. 240ml

Składniki:

  • 700 ml mleko ryżowe lub inne roślinne
  • 90 g tapioka (drobna)
  • 40 g krem kokosowy lub gęsta część mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki sproszkowany korzeń maca
  • 1 łyżeczka sok z limonki
  • 1,5 łyżki erytrytol/ksylitol
  • szczypta soli
  • Owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki, truskawki (dowolne)
  • 3 łyżeczki jogurt kokosowy naturalny, bez cukru (np. firmy planton)-opcjonalnie
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy zalać tapiokę mlekiem roślinnym i moczyć przez ok. 30 min z dodatkiem soku z limonki. Następnie podgrzać w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Do gotującej się tapioki dodać krem kokosowy/mleczko kokosowe, szczyptę soli i erytrytol. Dokładnie wymieszać.  Tapiokę gotujemy tak długo, aż kuleczki staną się przezroczyste, pod koniec gotowania dodać sproszkowany korzeń maca i dokładnie wymieszać. Zdjąć tapiokę z ognia i przelać do pucharków. Wstawić do lodów na ok. 1h, dzięki temu masa się schłodzi i zgęstnieje. Podać z ulubionymi owocami (u mnie maliny i borówki), łyżeczką jogurtu kokosowego i posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie). Teraz można zajadać się super zdrowym i odżywczym deserem bez karnie 😋

 

 

 

 

 

 

Comment 1

Napisz komentarz