Wszyscy lubią domowe ciasteczka. Dlatego korzystając z sezonu dyniowego przygotowałam z myślą o bezglutenowych czytelnikach ciasteczka wolne od mąki pszennej- z mąki ryżowej, mąki kokosowej i płatek jaglanych z prażonymi nasiona dyni, rodzynkami i daktylami.
To przepis idealny dla wszystkich zabieganych, mniej i bardziej doświadczonych z pieczeniem, zarówno dla tych dużych i małych kucharzy.
Dyniowe ciasteczka z suszonymi owocami
- Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Składniki na 20 ciasteczek:
- 1 szklanka mąki ryżowej lub jaglana
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki płatek jaglanych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
- ½ szklanki erytrytolu/ksylitolu lub miodu
- 3/4 szklanki puree dyniowego*
- 1/3 szklanki nasion dyni, prażonych
- 3/4 szklanki rodzynek i suszonych daktyli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie sypkie składniki poza płatkami, następnie dodać płatki i ponownie krótko wymieszać.
W małej misce połączyć roztopiony olej, erytrytol/ksylitolu lub miód oraz puree dyniowe na gładką emulsję. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać, na koniec wsypać rodzynki i posiekane daktyle oraz prażonymi pestki dyni i wmieszać w ciasto.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto w formie małych ciasteczek. Piec przez 17 – 20 minut.
*Purée z dyni to po prostu upieczona lub ugotowana dynia, zmiksowana na gładkie purée. W tym celu należy rozgrzać piekatnik do 200 stopni, dynię przekroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć środek i przyprawić szczypta soli. Następnie wsunąć do gorącego piekarnika. Piec do miękkości czyli przez około godzinę, po czym zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.