Ciasto bananowe z malinami-bez glutenu, bez jajek i bez mleka

Ciasto bananowe to szybki i banalnie prosty przepis, który zawsze wychodzi!:) Nie byłabym sobą, którym nie zaproponowała zdrowej, bez glutenu i bez cukru jego wersji. Na dodatek bez jajek i białek mleka.  Dlatego jest to, kolejny wegański przepis, nie tylko dla osób na diecie wegańskiej z wyboru (przekonań), a przede wszystkim dla osób z licznymi nadwrażliwościami! 🙂

Wszystkie zastosowane w tym przepisie zamienniki, możesz wykorzystać w innych swoich przepisach!:)

Ciasto bananowe z malinami

Czas przygotowania: 15 min. + 20-25 min pieczenia

Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm

Masa:

  • 3 dojrzałe banany
  • 70 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego (7 łyżek)
  • 1 łyżka nasion chia (wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie w stosunku 1:7)*
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie napój kokosowy)
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej lub ryżowej *
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki karobu
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika (erytrytol, miód pszczeli, cukier kokosowy)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

*Jeśli nie cierpisz na nadwrażliwości pokarmowego, to możesz użyć mąki glutenowej (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej), zamiast nasion chia , dodać 1 jajko oraz zamiast mleka roślinnego, wykorzystać mleko krowie.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, karob, kakao i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.

W dużym naczyniu zblenderować lub zmiksować roztopiony olej/ masło z rozgniecionymi bananami. Dodać ksylitol, namoczone nasiona chia, mleko roślinne i  ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z dodatkami i szczypta soli. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do keksówki/foremki wysmarowanej olejem/masłem i oprószonej mąką. Piec przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

Smacznego!?

Comments 4

  1. Mmonyka1
    12 maja 2018

    A maliny rozumiem tylko do dekoracji? Bo w tytule są,a w przepisie nie;)

    1. 14 sierpnia 2018

      Tak!:)

  2. Aga
    24 czerwca 2019

    Czy można zamiast karobu dodać więcej kakaa naturalnego?

    1. 24 czerwca 2019

      Oczywiście, że tak 🙂

Napisz komentarz