Od pewnego czasu chodziła za mną tarta ze świeżymi owocami, ale taka w wersji bezglutenowej i low carb. Miało być bez dodatku cukru i produktów mlecznych. Moim celem było zaspokojenie potrzeby na coś słodkiego, ale i zdrowego. Dlatego moja tarta jest nie tylko pyszna, mega prosta i szybka do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowa. Spód upiekłam z mąki kokosowej z dodatkiem jajek i erytrytolu, a panna cottę zrobiłam na bazie mleka kokosowego, erytrytolu i żelatyny. Do tego porcja owoców np. kaki, jagody i możemy zajadać się fit tartą.
Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami
- Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia+1,5 godziny chłodzenia
- 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
- 3 duże jajka
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta sody oczyszczonej
Składniki na panna cottę:
- 300 ml mleka kokosowego light
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii lub kilka kropelek olejku waniliowego/śmietankowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Spód z mąki kokosowej
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Wymieszać mąkę kokosową z erytrytolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz i odstawić na 5 minut. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmarować olejem kokosowym i wyłożyć ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź.o
Kokosowa panna cotta