Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami

Od pewnego czasu chodziła za mną tarta ze świeżymi owocami, ale taka w wersji bezglutenowej i low carb. Miało być bez dodatku cukru i produktów mlecznych. Moim celem było zaspokojenie potrzeby na coś słodkiego, ale i zdrowego.  Dlatego moja tarta jest nie tylko pyszna, mega prosta i szybka do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowa. Spód upiekłam z mąki kokosowej z dodatkiem jajek i erytrytolu, a panna cottę zrobiłam na bazie mleka kokosowego, erytrytolu i żelatyny. Do tego porcja owoców np. kaki, jagody  i możemy zajadać się fit tartą.

Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami

  • Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia+1,5 godziny chłodzenia

Składniki na spód:
  • 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta sody oczyszczonej

Składniki na panna cottę:

  • 300 ml mleka kokosowego light
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii lub kilka kropelek olejku waniliowego/śmietankowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:

Spód z mąki kokosowej

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Wymieszać mąkę kokosową z erytrytolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz i odstawić na 5 minut. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmarować olejem kokosowym i wyłożyć ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź.o

Kokosowa panna cotta

Mleko kokosowe rozgrzać w rondelku, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii lub kilka kropelek olejku waniliowe czy śmietankowego. Wsypać ksylitol lub erytrytol. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, następnie odstawić do przestudznia i wyjąć laskę wanilii.
Żelatyna należy zalać 3 łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do jej napęcznienia. Gdy mleko będzie już przesadzone, wlać do żelatyny odrobinę wrzątku,  rozpuść ją w nim i dokładnie rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę połączyć ze schłodzonym mlekiem kokosowym. Panna cottę wylać na uprzednio upieczony spód i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowy wierzch tarty ozdobić ulubionymi owocami np. kaki i jagody.

Napisz komentarz