“Złote mleko”- doskonałe domowe lekarstwo! Poznaj moc kurkuminy!

 Złote mleko” to najlepsze domowe lekarstwo?

 
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niesamowity ajurwedyjski napój o wielu cudownych dla naszego organizmu właściwościach. Głównie dzięki głównemu składnikowi: kurkuminie, która jak się okazuje należy do najpotężniejszych naturalnych przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych składników odżywczych, jakie istnieją obecnie na świecie.
 
Poznaj niezwykłe właściwości “złotego mleka”:
Rozgrzewające: skuteczna w walce z przeziębieniem, kaszlem i gorączką.
Antybakteryjne: wspomaga walkę z infekcjami.
Przeciwbólowe: uważana za naturalną aspirynę.
Przeciwdepresyjne.
Uspokajające i wyciszające: pomaga w sytuacjach stresowych i w bezsenności.
Antyoksydacyjne: zwalcza wolne rodniki tlenowe.
Oczyszczające – wspiera wątrobę, woreczek żółciowy i oczyszcza krew.
Regeneruje komórki mózgu i wspomaga funkcje poznawcze: doskonałe uzupełnienie terapii Alzheimera.
Przeciwzapalne: doskonale wsparcie leczenia cukrzycy, NZJ czy RZS.
 
Ok, to teraz jesz to curry, walczysz o jak największe przemycenie kurkumy w potrawach i jest to dla Ciebie męczące, bo nie każdemu i to w takich ilościach ten smak może odpowiadać. A na koniec i tak nie ma efektów. Dlaczego? Niestety, bez pewnej pomocy, nasza zdolność do absorpcji kurkuminy będzie bardzo niska, nawet jak zjemy jej ogromne ilości.

Jednak są 3 proste sposoby, aby zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania kurkumy:

1. Spożywaj kurkumę z czarnym pieprzem

Piperyna to alkaloid warunkujący ostrość czarnego pieprzu. Ponadto związek ten ma właściwości hamujące pewne funkcje metaboliczne enzymów, które w normalnych warunkach odpowiadają za  usuwanie tego, co organizm (wątroba) uznaje za nadmiar, jak np. ilość kurkuminy.. Wpływ pieprzu na zwiększenie przyswajalności kurkumy, dotyczy też innych dodatków, leków czy witamin.

Dodając czarny pieprz do kurkumy, zwiększy się absorpcja kurkuminy nawet do 2000%.

2. Jedz kurkumę razem z dobrymi tłuszczami

Kurkumina jest związkiem, który potrzebuje tłuszczów do jej prawidłowego rozpuszczenia się. Bez dodatku tłuszczu, będzie gorzej przyswajalna i wchłaniana z jelit do krwiobiegu.

Możesz spożywać razem z awokado, oliwą z oliwek, olejem kokosowego, czy olejem lniany.

 

3. Jedz kurkuminę z kwercetyną

Kwercetyną jest flawonoidem roślinnym, który znajdziecie w czerwonym winie, czerwonych winogronach, cebuli, zielonej herbacie, jabłkach, żurawinie, borówkach, śliwkach, surowych warzywach, zielonych liściastych warzywach, fasoli i surowych brokułach. Doskonałym jej źródłem są kapary. Związek ten hamuje aktywność enzymu, który dezaktywuje kurkuminę.

Jeśli już wiesz, jak zwiększyć biodostępność kurkuminy i teraz możesz cieszyć się jej super właściwościami dla Twojego ciała.

Poznaj przepis na “złote mleko” i fenomenalną pastę z kurkumy, które będą doskonałym uzupełnieniem diety o cudowny ten składnik!

PRZEPIS NA PASTĘ DO ZŁOTEGO MLEKA

  • ¼ szklanki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ szklanka wody

Zawsze proporcja suchych składników do wody jest 1:2, czyli na pół szklanki suchych składników, przypada 1 szklanka wody. 🙂

PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlać wodę i dodać pozostałe składniki pasty. Podgrzać na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 6-8 minut, do momentu uzyskania w miarę gęstą pasty. Gotową pastę przełożyć do wyparzonego  słoiczka i przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.

PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:
Do rondelka wlać kubek mleka kokosowego (może być też inne np. migdałowe czy ryżowe) Następnie dodać:

  • 1 łyżeczkę złotej pasty (wcześniej przygotowaną)
  • 1/2 lub 1 łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki syropu z daktyli/miodu (lub innego ulubionego słodzika – ilość według preferencji)

Całość podgrzać delikatnie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Uwaga! Nie doprowadzamy do zagotowania mleka!

PRZEPIS NA JEDĄ PORCJĘ ZŁOTEGO MLEKA

  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego np.ryżowego, z komosy ryżowej, migdałowe)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 lub 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki syropu z daktyli/miodu ( lub innego ulubionego słodzika- według preferencji)

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu do momentu aż napój będzie ciepły. Uwaga! Nie doprowadzamy do zagotowania mleka. Ciepłe mleko odstawiamy na ok. 5 min i następnie dodajemy słodzik, mieszamy i delektujemy się smakiem i super mocą “złotego mleka”!

 

 

 

Napisz komentarz