Ciasto marchewkowe to jeden z tych przepisów, po który możesz sięgnąć w momencie, gdy nie masz za dużo czasu, a ochota na coś słodkiego nas nie opuszcza lub przybywają niespodziwani goście:) Przepis, który proponuję upiec, nie kusi kilogramem orzechów, rodzynek i cukru, ale smakiem i dużą wartością odżywczą. Na dodatek jest bezglutenowe i bezmleczne! Ponadto proste jak marchewka i pachnące świętami przez nutę mandarynkową i cynamonową. ?
Z kremu można zrezygnować, ale jest tak pyszny że warto go zrobić!:)
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
- Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
- 4 marchewki
- 2 szklanki mąki ryżowej lub gryczana i jaglana
- 0,5 szklanki mąki kokosowej (można zrezygnować i dodać więcej mąki ryżowej)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 jajka
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kaki
- skórka z mandarynki/pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 miarki odżywki białkowej -waniliowa, orzechowa,naturalna, w wersji dla osób aktywnych fizycznie
Składniki na krem kokosowy:
- 100 g śmietany kokosowej
- 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu
- granat i starta marchewka do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (pozostawić trochę do posypania ciasta w wersji z kremem). Kaki pokroić w kostkę. Jaja utrzeć z erytrytolem/ksylitolem, następnie dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki. Formę do pieczenia nasmarować olejem kokosowym lub wyłóż papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Podczas pieczenia się ciasta, zrobić krem. Schłodzoną śmietanę kokosową, zmiksować lub wymieszać erytrytolem/ksylitolem. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować serkiem kokosowym, posypać startą marchewką i granatem.