Z dynią nie tylko można, ale warto eksperymentować w kuchni, a nadziewana i zapiekana dynią jest jedną z najsmaczniejszych i najładniejszych potraw jesiennych. Jednak mamy tyle rodzajów, smaków i kształtów dyń, że można z nich przyrządzić różnorodne potrawy, począwszy od zup, kremów, gulaszów, wegetariańskich i niewegetariańskich z mięsem, a kończąc na deserach (naleśniki dyniowe,ciasteczka dyniowe)
W dzisiejszym wytrawny przepisie z pieczoną dynią, wykorzystałam odmianę hokkaido, która nie wymaga dużej obróbki-wystarczy tylko wydrążyć środek i piec bez obierania.
Dynią faszerowana kokosowym indykiem i quinoa
- Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia
- 1 dynia hokaiddo
- 300g mięsa z piersi z indyka
- 100g komosy ryżowej
- 200ml mleka kokosowego
- 2 średnie marchewki
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- Parmezan opcjonalnie
- Szczypta gałki muszkatolowa, pieprzu, soli himwlajskiej, kolendry mielone, żółte curry