Faszerowana dynia kokosowym indykiem i quinoa

Z dynią nie tylko można, ale warto eksperymentować w kuchni,  a nadziewana i zapiekana dynią jest jedną z najsmaczniejszych i najładniejszych potraw jesiennych. Jednak mamy tyle rodzajów, smaków i kształtów dyń, że można z nich przyrządzić różnorodne potrawy,  począwszy od zup, kremów,  gulaszów, wegetariańskich i niewegetariańskich z mięsem, a kończąc na deserach (naleśniki dyniowe,ciasteczka dyniowe) 

W dzisiejszym wytrawny przepisie z pieczoną dynią, wykorzystałam odmianę hokkaido, która nie wymaga dużej obróbki-wystarczy tylko wydrążyć środek i piec bez obierania.

Dynią faszerowana kokosowym indykiem i quinoa

  • Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia

Składniki:
  • 1 dynia hokaiddo
  • 300g mięsa z piersi z indyka
  • 100g komosy ryżowej
  • 200ml mleka kokosowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • Parmezan opcjonalnie
  • Szczypta gałki muszkatolowa, pieprzu, soli himwlajskiej, kolendry mielone, żółte curry
Przygotowanie:
Quinoa ugotować w lekko osolonej wodzie. W między czasie piekarnik  rozgrzać do 180 stopni. Dynię przekroić na pół z wydrążyć środek, posmarować olejem i miodem, przyprawić szczypta soli, pieprzem i gałką muszkatolową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25 min. Szalotki pokroić w drobną kostkę, marchewkę w pół talarki i czosnek posiekać. Podsmażyć na połowie rozgrzanego oleju, gdy cebulką się lekko zeszkli dodać drobno pokrojony czosnek i marchewkę. Następnie dodać drobno pokrojone mięso i smażyć. Całość przyprawić szczyptą soli, pieprzem, kolendrą i curry.  Gdy już mięso będzie lekko podsmażone dodać mleko kokosowe i ugotowaną quinoe.
Po 20 min. pieczenia dyni wypełnić ją farszem i piec jeszcze przez 5min. Można posypać parmezanem.

 

Napisz komentarz