MUFFINY Z SOKIEM Z BURAKÓW

Jakie są Wasze ulubione muffiny? Czekoladowe, z owocami czy bakalmiami?  A co powiecie na FIT MUFFINKI, które można jeść bezkarnie, wtedy kiedy mamy na nie ochotę?? Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Po

niecałej godzinie możemy zajadać się tą małą babeczką, w wersji bezglutenowej z czarnymi porzeczkami i sokiem z buraków, który nadaje im różowy odcień- im więcej soku dodamy, uzyskamy bardziej intensywny kolor muffinek.

Muffiny z sokiem z buraków

  • Czas przygotowania: 10 minut+ 25 minut pieczenia

Składniki na 20 muffinek:
  • 4 szklanki mąki ryżowej, jaglana lub inna bezglutenowa
  • 1 szklanka erytrytolu/ksylitolu
  • 3 jaja
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 300 ml mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
  • 1/3 szklanki soku z buraków
  • ¾ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 2 garści czarnych porzeczek lub innych owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać owoce. Między czasie wstawić piekarnik na 180 stop. Gotową masę przełożyć do foremek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 min.Smacznego!?

Napisz komentarz