Naleśniki dyniowe

Poznaliście już przepis na ciasteczka dyniowe? Co można jeszcze przygotować z dyni w wersji na słodko? Pyszne, smaczne i puszyste naleśniki dyniowe, to przepis na udany każdy poranek  🙂 Naleśniki z dynią polecam z ulubionym owocem, z jogurtem lub z serkiem. U mnie z cynamonwym jabłuszkiem z syropem klonowym w wersji bezglutenowej.

Naleśniki dyniowe 

  • Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na 6 naleśników :
  • 1 szklanka mąki ryżowej, jaglana lub inna bezglutenowa
  • 3/4 szklanki puree z dyni (przepis➡️

Ciasteczka dyniowe)

  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 jaja
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka erytrytolu/ksylitolu
  • Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jaja, sode, erytrytol/ksylitol i mleko, następnie zmiksować. Gdy składniki się połączą, dodać stopniowo mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor.
W mojej wersji podane z jabłkiem pokrojony w kostkę, podduszonym na patelni z dodatkiem cynamonu. Na koniec naleśniki polane syropem klonowym.?

Napisz komentarz