Nowalijki- jeść czy nie jeść?

“Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty…” , wraz z jej nadejściem, lokalne targi i warzywniaki przepełniają się kolorowymi NOWALIJKAMI.
Pewnie słyszeliście, że nowalijki nie są takie zdrowe i mogą Nam szkodzić? Stwierdzenie, że młode warzywa mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, wynika z metod ich nawożenia i głownie chodzi o azotany, których nadmiar może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
 
Jednak wszystko z głową i umiarem! Nie rezygnujmy z nowalijek! Trudno jest im się oprzeć i nie dodać t do wiosennej sałatki lub kanapki, w celu urozmaicenia posiłku, wzbogacenia jej smaku i pozytywnego wpływu na nasze samopoczucie! A zdrowa głowa, to zdrowe ciało!
 
Warto po nie sięgać, jednak wybierajmy te najlepsze, pochodzące od zaufanych rolników.
 
Jak jeść nowalijki, by zminimalizować potencjalny szkodliwy ich wpływ na zdrowie?
 
Podchodź do nowalijek, jako dodatek do kanapki czy sałatki, a nie główne źródło witamin.
Wybierająć młode warzywa, kieruj się ich wyglądem i wielkością. Największe, dorodne i pięknie wyglądające, to te które prawdopodobnie zostały potraktowane dużą ilością sztucznych nawozów.
Unikaj nowalijek ze śladami pleśni, przebarwieniami i podejrzanymi nalotami.
Pamiętaj o starannym ich myciu przed każdy spożyciem, a zwłaszcza te liściaste– sałatkę, szpinak, botwinkę.
Obierz młode warzyw ze skórki, pod którą mamy najwięcej szkodliwych substancji, tym sposobem zmniejszysz ilość szkodliwych substancji.
✔ Nie przechowuj nowalijek w folii, reklamowce. Zawsze przekładaj je do innego naczynia, w którym będą mogły oddychać.
✔ Spożywaj je i kupuj tego samego dnia, zwłaszcza liściaste.
✔Mimo wszystko, należy unikać podawania nowalijek małym dzieciom.
Jakie mamy warzywa w kwietniu i maju?

KWIECIEŃ
brukiew, burak, cebula, cebula dymka, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta
czerwona, marchew, pieczarki, pietruszka(korzeń), pomidor, por, rzodkiewka,
seler(korzeń), topinambur, ziemniaki

MAJ
brukiew, burak, botwinka, bób, cebula, cebula dymka, czosnek, groszek cukrowy,
jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pieczarki,
pietruszka(korzeń), pomidor, por, rzodkiewka, seler(korzeń), szczaw,
szparagi białe, szparagi zielone, szpinak, ziemniaki.

Napisz komentarz