Proteinowy omlet z maca! Gdy robiłam ten omlet nie sądziłam, że ciasto wyjdzie bardziej jak biszkopt, delikatne i puszyste. Na dodatek ten omlet nie zawiera zwykłej mąki, w zamian dodałam trochę mąki kokosowej, nie dużo bo ma właściwości higroskopije i za mocno mogłaby ściągnąć wodę ze składników, w efekcie mógłby się rozpadać podczas smażenia.
Ostatnio podzieliłam się przepisem na pudding maca z tapioki i tym razem, także dodałam proszkowany korzeń maca (więcej na temat macy znajdziesz tutaj
Moja wersja omletu, zawiera też dodatek odżywki białkowej na bazie serwatki, ale możecie również użyć odżywki wegańskiej. Ten omlecik będzie dobrą propozycją dla osób na diecie low card, na redukcji czy trenujących.
?PROTEINOWY OMLET MACA?
bez cukru, bez glutenu, bez mąki
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 1 porcja, śr. patelni ok. 20 cm
Składniki na ok. 3 desery po ok. 240ml
Składniki na ciasto:
- 2 białka jaj
- 1 żółtko
- 1/2 miarki odżywki białkowej (na bazie serwatki o smaku ciasteczkowym, ale może być inna, w tym wegańska)
- 1 łyżeczka proszkowany korzeń maca
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia lub olej kokosowy/oliwa z oliwek/ olej rzepakowy
Dodatki:
- jogurt kokosowy naturalny firmy np. Planton
- owoce: u mnie mango i borówki
- wiórki kokosowe
- syrop daktylowy/ syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, następnie smażyć omlet na dobrze rozgrzane patelni z tłuszczem. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem obu stron. Gotowy omlet podać z jogurtem kokosowym, owocami, posypać np. wiórkami kokosowymi i polać syropem daktylowym