Wegański burger z buraków

Uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie przejście na dietę wegańską. Jednak, gdy chcemy odciążyć nasz układ trawienny i jesteśmy na detoksie, to dieta roślinna jest tutaj kluczowa. Buraki, nasiona chia do tego płatki jaglane, kapary i bazylia to doskonałe połączenie. Efektem zestawienia, tych kilku składników jest burger, które pokocha każdy mięsożerca! 🙂

Wegańskie burgery z buraka

  • Czas przygotowania: 15 minut+ 20 minut pieczenia
  • 5 szt. ugotowanych buraków
  • 200 g płatek jaglanych
  • 50g kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii/ może być też 1 łyżka pesto z bazylii
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 cebula czerwona/szalotka
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzy
  • sok z 1/2 cytryny/limonki

Dodatki

  • plasterki pomidora
  • plasterki czerwonej cebuli
  • plasterki ogórka kiszonego
  • liście sałaty lodowej

Sojonez:

  • 100 ml mleko sojowe niesłodzone
  • 200 ml  nierafinowany olej rzepakowy, olej lniany lub z awokado
  • 1 łyżka ocet balsamiczny
  • 1 łyżka musztarda dijon
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 100 stop. Nasiona chia, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia (ok. 10 min.). Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać płatki jaglanej, posiekaną bazylię/pesto z bazylii, pokrojoną w kostkę cebulę/szalotkę, przeciśnięty przez prasę czosnek, kapary i namoczone wcześniej nasiona chia. Całość wymieszać i przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Masę odstawić na 5 min., w międzyczasie przygotować sojonez: ocet balsamiczny, musztardę dodać do mleka sojowego i wymieszać (można dodać więcej octu i musztardy według preferencji smakowych). Następnie dodać stopniowo olej rzepakowy lub inny i miksować. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. Na koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Wstawić do lodówki.

Z masy buraczanej uformować burgery i piec na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 20 min.

Burgery podać na liściu sałaty wyłożonym plasterkami czerwonej cebuli, pomidora i ogórka kiszonego. Na koniec polać sojonezem i przykryć kolejnym liściem sałaty.

Smacznego!

 

Napisz komentarz