Pudding z tapioki z mango

Po raz pierwszy miałam przyjemność spróbować puddingu z tapioki ok. 5 lat temu. Będąc jeszcze na studiach, pracowałam w sklepie Kuchnie Świata, ten sklep jest rajem dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki z różnych zakątków Świata. To właśnie tam, poznałam najwięcej bardzo ciekawych produktów m.in pierwszy raz spotkałam się z tapioką (wcześniej nie wiedziałam z czym to się je…:D).

Tapioka a dokładnie jej granulat, to takie mała lub większe białe kuleczki, to skrobia otrzymywana z manioku, z kształtu przypomina bataty a z wyglądu ziemniaki. To co warto wiedzieć na temat tapioki, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy, hipoalergiczny i łatwostrawny. Daje dobry zastrzyk energii. 🙂

Kulinarnie granulat z tapioki można wykorzystać do przygotowania właśnie puddingu, który robi się bardzo prosto. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  1. Warto namoczyć tapiokę w mleku lub w wodzie przed gotowaniem, dzięki temu kuleczki będą szybciej się gotowały
  2. Trzeba bardzo dokładnie mieszać podczas gotowania, ponieważ łatwo przyklejają się do dna naczynia
  3. Gotujemy tak długo, aż białe kuleczki staną się przezroczyste

Kokosowy pudding z tapioki  z mango

Składniki: 1 porcja

  • 30 g drobny granulat tapioki
  • 100 ml mleczko kokosowe, polecam Aroy-D lub Real Thai
  • 100 ml mleko z czarne ryżu firmy Natumi ( stąd ten kolor-purpurowy puddingu, ale można użyć inne mleko, nawet krowie)
  • 5 g erytrytol/ksylitol
  • 2-5 ml (1/2-1 łyżeczka) sok z limonki
  • ekstrat waniliowy-opcjonalnie jedna kropla

Dodatki:

  • 50 g mango lub inny owoc np. truskawki, maliny, ananas
  •  ok. 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe
  • ok. 1 łyżki jogurt kokosowy  naturalny firmy Planton (dostępny m.in w sklepie Lidl lub Auchan)

Przygotowanie: 

Tapiokę zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie, przełożyć tapiokę do garnuszka, dolać mleko ryżowe (lub inne) i gotować. Dodać słodzik, sok z limonki i opcjonalnie ekstrat waniliowy. Gotujemy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy, ponieważ tapioka łatwo przykleja się do dna.  W trakcie gotowania można dodać więcej wody lub mleka ryżowego lub kokosowego, żeby kuleczki mogły wchłonąć płyn. Pudding jest gotowy, jak kuleczki staną się przezroczyste.

Mango idealnie komponuje się z kokosową nutą puddingu, należy je obrać i pokroić w kostkę.

Gotowy pudding przekładamy do deserówki (szklaneczki), na wierz kładziemy kawałki mango, trochę jogurtu kokosowego (opcjonalnie) i posypujemy wiórkami.

Smacznego!:)

Napisz komentarz