Kokosowy mazurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatni dzwonek na dokonanie wyboru co będzie pieczone. Każdy, kto rozpoczęły walkę o swoją sylwetkę czy lepsze zdrowie jeszcze przed Świętami, pewnie zastawia się co tu teraz upiec, tak żeby nie stracić już osiągniętych pierwszych sukcesów.?  Święta Wielkanocne bez ciasta?? Oczywiście, że nie ‼?

Część wypieków, które królują na wielkanocnych stołach mogą być upieczony w wersji fit lub pod nasze indywidualne potrzeby żywieniowe. Nie oznacza to, że nie możesz zjeść ciacha podczas Świat. Jednak warto, chociaż część z nich przygotować w “zdrowszej wersji”. Chociażby taki fit mazurek na spodzie kokosowym? i daktylowym kremem. ? Przepis jest banalnie prosty i expresowy! ?

Kokosowy mazurek z daktylowym kremem

Czas przygotowania: 30 min

Spód:

  • 8 łyżek mąka kokosowa
  • 5 jajek
  • 2 łyżki olej kokosowy nierafinowany (rozpuszczony) lub masło klarowane (ghee)
  • 1 miarka odżywkabiałkowa- opcjonalnie ( u mnie o smaku tortu)
  • 2 łyżki suszone daktyle lub inny słodzik erytrytol lub ksylitol
  • szczypta sól himalajska

Masa daktylowa :

  • 100 ml mleczka kokosowe lub innego mleka roślinnego np. ryżowe, migdałowe, kokosowo-ryżowe
  • 10 świeżych daktyli lub suszonych (wcześniej moczonych w ciepłej wodzie)
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka kakao naturalne
  • 1 łyżka rumu- opcjonalnie
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego- opcjonalnie

Dodatki do udekorowania:

  • ulubione bakalie np. płatki migdałowe, orzechy laskowe, suszone morele, suszone figi, jagody goji, nasiona chia
  • dżem niesłodzony np. porzeczkowy, brzoskwiniowy lub inny

Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód połączyć ze sobą, dokładnie wymieszaj i wyłożyć na blachę (najlepiej na papier do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 20 min.

Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładki krem. W przypadku suszonych daktyli, należy  je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 10 min. Następnie można wykorzystać wodę z namoczonych daktyli to posłodzenia kremu czy uzyskania pożądane konsystencji. Tak otrzymany krem wyłóż na upieczony spód kokosowy. Wierz udekorować ulubionymi dodatkami.

Smacznego!?

Napisz komentarz