Tarta z piernikowym kremem dyniowym- bez glutenu, bez cukru

Dziś dla Was słodka inspiracja z wykorzystaniem dyni w roli głównej. Sezon jesienny to czas, kiedy poszukujemy przypraw, które Nas rozgrzeją w chłodniejsze dni. Ponadto to czas, kiedy jest sezon na dynię, które ma wiele cennych wartości odżywczych- przede wszystkim bogactwo cynku i beta-karotenu- silnego antyoksydantu, który również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i stan skóry. Tak więc nie ma na co czekać i czas poznać smak dyni w słodkiej odsłonie. W tradycyjnych pumpkin pie wykorzystuje się mąkę pszenną, zwykły cukier oraz kremówkę. W mojej wersji zastosowałam zamienniki, dzięki którym tarta ma mniej węglowodanów i jest bezglutenowa- przez zastosowanie mąki kokosowej i erytrytolu (IG=0,  kcal=0), zatem jest zdrowszą alternatywą dla cukrzyków, insulinoopornych i wszystkich unikających nadmiaru węglowodanów w diecie oraz bezglutenowców. 🙂

Spód ma lekki posmak kokosowy. Dzięki przyprawą korzennym, krem dyniowy nabrał nutę piernikową, a dodatek mleczka kokosowego, sprawił że jest również kremowy.

 

Tarta z piernikowym kremem dyniowym

Forma na tartę: 31 cm


Składniki


Spód:

  • 200 g mąka kokosowa
  • 170 g olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane
  • 40 g erytrytol
  • szczypta sól himalajska
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej  bez cukru lub mix przypraw mielonych: ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, papryka, gorczyca)

Nadzienie piernikowe z dyni:

  • 700 g upieczona dynia kulinarna (ok. 1,4 kg całej dyni świeżej)
  • 4 jajka
  • 80 g erytrytol
  • 1 łyżka przyprawa piernikowa (jak do spodu)
  • szczypta sól himalajska
  • 120 g stała część mleczka kokosowego (dobrze schłodzone, polecam Real Thai lub Aroy-D, nie może zawierać emulgatorów)
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego

Karmelizowane bakalie:

  • 2 garście mix bakali: orzechy włoskie, dynia, płatki migdałowe, jagody goji
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1 łyżeczka masło orzechowe

Przygotowanie:


Spód:

Olej kokosowy/ masło klarowane ubić z erytrytolem za pomocą mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i sól, również zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód do tarty posmarowany olejem kokosowym i oprószony mąką kokosową lub wyłożony papierem do pieczenia. Stawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stop. na ok. 10 min. Do momentu aż ciasto zacznie delikatnie się rumienić.

Piernikowy krem dyniowy:

W dużej misce upijać jajka ze słodzikiem, następnie dodać stałą część  mleczka kokosowego ( musi być dobrze schłodzone, bez płynnej części) i dalej upijać chwilę za pomocą blendera. Na koniec dodać zimne puree z dyni *, sól i przyprawy. Całość szybko zmiksować, tylko do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowany krem przełożyć na wcześniej upieczony spód i ponownie piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. przez ok. 40-45 min. Na wierzch upieczonej tarty ułóż karmelizowane bakalie (przygotowanie-patrz niżej).

Puree z dyni*

Dynię obrać, wydrążyć środek z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki-kostkę. Przełożyć na blachę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przyprawić szczyptą soli, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem i miodem (1 łyżka) lub erytrytolem (1 łyżka ). Skropić oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop., przez ok 50 min. Następnie zmiksować na gładkie puree za pomocą blendera.

Karmelizowane bakalie:

Na patelni teflonowej rozpuścić słodzik, dodać masło orzechowe i mix bakalii. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć na patelni i następnie odstawić do schłodzenia. Schłodzone bakalie ułożyć na wierz tarty.

Smacznego!

Napisz komentarz