Zielone szparagi sprzyjają odchudzaniu!

Z cyklu #czywieszże ZIELONE SZAPARGI sprzyjają odchudzaniu?

Nazwa tego warzywa wywodzi się od greckiego słowa „asparagus” – co znaczy „młody pęd” i już sama nazwa sugeruje nam, że mają wysoką wartość odżywczą:

  • Sprzyjają odchudzaniu- 100 gramów tego warzywa to jedynie 20 kcal!
  • Korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi- mają niski indeks glikemiczny, mało przyswajalnych węglowodanów i sporo błonnika. Mogą być spożywane przy cukrzycy i insulinooporności.
  • Wspierają odporność i działają przeciwzapalnie- źródło kwasu foliowego, witaminy C i E
  • Zawierają pewne ilości minerałów- żelaza, manganu i potasu.
  • Regulują pracę jelit, a tym samym zmniejszają ryzyko raka jelita grubego- doskonałe źródło błonnika pokarmowego!

 

W Polsce są dostępne zielone i białe szparagi. Które z nich charakteryzują się wyższą wartością odżywczą?

Szparagi zielone są najcieńsze, mają najbardziej wyrazisty smak. Są na tyle miękkie, że nie wymagają obierania przed gotowaniem, co przekłada się na ich wartość odżywczą i prozdrowotne właściwości- bo to co w skórce i pod skórką jest najcenniejsze! Zielone szparagi to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia.

Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych, rosną pod ziemię, są grubsze i twardsze-dlatego trzeba je obrać przed gotowaniem oraz mają łagodniejszy smak. Jednak wartość odżywcza białych szparagów jest niższa niż zielonych.

 

Jak prawidłowo przyrządzić szparagi?

Przygotowanie szparagów należy zacząć od odcięcia końcówek ok. 1-2 cm (można je zostawić, do przygotowania zupy-krem) i dodatkowo obrania szparagów białych . Następnie można je ugotować w wodzie lub na parze. Szparagi zielone gotujemy około 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie, natomiast nie solimy do gotowania białych. Jedynie można dodać niewielką ilość soku z cytryny lub mleka i gotujemy je około 10-15 minut. Szparagi doskonale też smakują jedynie sparzone w wodzie a następnie przysmażone, zwłaszcza zielone. „Główki” szparagów nabierają orzechowego posmaku.

Szparagi to doskonała zdrową przystawką lub dodatek warzywny do zbilansowanego posiłku. Wspaniale nadają się do różnych zielonych sałatek, zup-kremów oraz jako dodatek do mięs i jajek.

Sezon szparagowy nie trwa zbyt długo, wiec gdy tylko zobaczysz je na półkach sklepowych, sięgaj po nie jak najczęściej!

Napisz komentarz