Placuszki szpinakowe z cukinią

Te placuszki skradły moje podniebienia wraz z pierwszym kęsem. Moim zdaniem, to najlepszy i najbardziej prosty sposób na przemycenie dużej ilości warzyw w naszej diecie.  W moim przepisie zamiast zetrzeć cukinię na tarce, pokroiłam je w grubsze plasterki, które bez problemu można obtoczyć w cieście szpinakowym, którego bazą jest mąka z ciecierzycy.

Nie wiem czy wiesz, że mąka z ciecierzycy to źródło pełnowartościowego białka, zalecana jest weganom i wegetarianom, w celu uzupełnienia białka  diecie.  Ponadto mąka z ciecierzycy zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), błonnik pokarmowy i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania). Znajdziemy w niej też spore ilości wit. B1 , wit. B6 , fosforu, magnezu, cynku, selenu i manganu.

Mąka z ciecierzycy ma szerokie zastosowanie w kuchni.  Poza różnymi naleśnikami, placuszkami, tak jak w moim przepisie. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą.

Wracając do przepisu, do przygotowania placuszków można wykorzystać podłużną cukinię lub okrągłą, która ma mniej gniazda nasiennego. Wykorzystując podłużne cukinie, najlepsze będą młode i średniej wielkości. Jeśli nie lubisz szpinaku, to nie musisz go dodawać. Możesz dodać inne warzywa liściaste np. rukolę, jarmuż  lub pominąć te składniki. Ciasto i tak wyjdzie bardzo smaczne!

Placuszki szpinakowe z cukinią

Przepis na 6-8 placuszków


  • 1 średnia zwykła, młoda cukinia lub okrągła (pokroić na 6-8 grubszych plasterków)
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • woda mineralna gazowa
  • garść świeżego szpinak
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kolendra mielona
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • dodatkowe przyprawy: sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa, ulubione zioła, soda oczyszczona (szczypta)
  • Olej kokosowy nierafinowany, olej rzepakowy nierafinowany, masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia

*zaproponowane przyprawy, nadają placuszkom orientalny smak-indyjski. Jeśli nie przepadasz, za takimi smakami, możesz przyprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi, oregano, papryką słodką i ostrą

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z wodą, dodać tyle wody, aby otrzymać gładkie, gęste ciasto. Następnie zmiksować za pomocą bledera kielichowego lub ręcznego ze świeżym szpinakiem i czosnkiem. Doprawić ciasto kuminem, kolendrą, sporą ilością soli i pieprzu. Dodatek niewielkiej ilości sody oczyszczonej, nada puszystość placuszkom.

Cukinię pokroić w dość grube plastry (ok. 1 cm) i namoczyć partiami w cieście. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

Placki możesz podać z  różnymi dodatkami np.:

  • sałatką ze świeżych warzyw z ziołowym sosem lub miodowo-musztardowym
  • jogurtem kokosowym/sojowym lub bez laktozy z ulubionymi ziołami lub czosnkiem
  • Grillowanymi warzywami np. papryką, bakłażanem lub pastami warzywnymi
  • Grillowanym mięsem
  • Grillowanym serem  greckim Halloumi  lub fetą

Jak widzisz jest wiele możliwości, możesz dobrać dodatki według własnej inwencji .:)

Smacznego!

Napisz komentarz