Przyznam szczerze, że nie przepadam za tradycyjnymi pączkami i nawet w tłusty czwartek rzadko się nimi zajadam. Wiele osób jednak nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez smacznego i tłuściutkiego pączusia. Oczywiście nic się nie stanie jak właśnie tego dnia skusimy się na pączusia. 🙂 Jednak są wśród nas są osoby, które z przyczyn zdrowotnych i nie tylko, nie mogą sobie pozwolić na tłuste przysmaki. Rozwiązaniem są zdrowe, bez cukru i bez pieczenia czekoladowe doughnuts?? , które możemy przygotować sami i jeść bez wyrzutów sumienia!
Czekoladowe doughnuts
Czas przygotowania: 30 min
- 4 łyżki czubate mąki gryczanej-może być inna np. owsiana, orkiszowa
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 3 łyżki płatek gryczanych-mogą być inne np. owsiane, jaglane, orkiszowe
- 4 łyżki karobu
- 2 dojrzałe banany
- 4 duże jajka
- 3 łyżki sproszkowanych daktyli/ syropu klonowego/syropu z agawy/melasy z karobu/ ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów-opcjonalnie
- 1 łyżka słodziku (taki sam jak do ciasta na doughnuts)- opcjonalnie
Jajka wymieszać na jednolitą masę w misce razem z mąkami, płatkami gryczanymi, rozdrobnionymi bananami, karobem, sodą oczyszczoną i słodzikiem. Kiedy masa stanie się jednolita, przelej ją do 3/4 wysokości okrągłych foremek (do pączków z dziurką lub od muffinek- jeżeli nie masz foremek z dziurką, można zrobić rurkę z folii aluminowej i na koniec pieczenia delikatnie ją wyciągnąć ze środka). Piecz pączki/doughnuts przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Olej kokosowy wymieszaj z kakao, masłem orzechowy i karobem. Jeżeli polewa czekoladowa będzie za mało słodka, można dodać słodzik – tak przygotowaną czekoladą polej upieczone pączki. Taką masę czekoladową można dodać też do masy doughnuts. Na koniec delikatnie posypać płatkami. Gotowe!
Smacznego “chudego” tłustego czwartku! ??