Piękne włosy w zdrowej diecie

Dieta na piękne włosy

Piękne i mocne włosy to ogromny atut, dlatego też każdy z nas chciałby się nimi pochwalić. Jednak, duża cześć z nas jest niezadowolona z wyglądu swoich włosów. Dlaczego?  Preparaty do włosów, nawet te najdoskonalsze, działają bowiem na zewnętrzną część włosa. Jeśli chcesz osiągnąć pełny efekt i  wzmocnić włosy od wewnątrz, warto przejść się na małe zakupy spożywcze. Badania wykazały bowiem, że odpowiednia dieta i stan zdrowia wpływa na wzrostu zdrowych włosów i kondycję już istniejących.

 

 

Błędy żywieniowe, które wpływają niekorzystnie na włosy

Włosy zbudowane są m.in. z białka i składników mineralnych. Jeżeli w naszym organizmie wstępuje niedobór miedzi lub cynku tym samym we włosach następuje spadek poziomu tych mikroelementów. Staja się one słabe, łamliwe i pozbawione połysku.

  • picie dużych ilości mocnej kawy, herbaty,
  • częste spożywanie alkoholu,
  • częste spożywanie potraw zawierających nasycone tłuszcze zwierzęce – frytki, hot-dogi, hamburgery,
  • nadmiar cukru, słodyczy, białego pieczywa, bananów i winogron (nadmiar cukrów prostych w diecie sprawia, że włosy często się przetłuszczają oraz są przyczynia się do powstawania łupieżu),
  • nadmierne spożywanie szczawiu, szpinaku, botwinki i rabarbaru – występują w nich szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia, magnezu, cynku.

 Jak wyleczyć anemię?

Jeżeli cierpisz na anemię wprowadź do swojej diety produkty zasobne w ten mikroelement i poprawiające jego wchłanianie. Źródłem dobrze przyswajalnego żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • Czerwone mięso, głównie wołowe
  • Podroby (wątróbka, serca)
  • Małże, ośmiornice i ostrygi
  • Jaja

Innym źródłem żelaza są produkty pochodzenia roślinnego, ale jego przyswajalność jest bardzo słaba. Co zrobić by zwiększyć biodostępność Fe? Połączyć z produktami bogatymi z witaminą C (np. papryka, cytrusy,  sok z kiszonek), która zwiększa jego dostępność 2-4 krotnie! Do najlepsze źródeł Fe pochodzenia roślinnego należą:

  • Rośliny strączkowe: fasola (różne odmiany), soja, soczewica czerwona i zielona, ciecierzyca, soja ( w tym tofu)
  • Zielone liście: natka pietruszki, liście rzepy, jarmuż, pokrzywa
  • Warzywa: brukselka, brokuły, buraki
  • Nasiona: pestki dyni, sezam niełuskany, chia
  • Produkty zbożowe: komosa ryżowa, kasza jęczmienna, kasza gryczana
  • Kakao

Ponadto poza uzupełnieniem Fe z dietą, warto wspomóc się:

  • laktoferyną lub Colostrum
  • probiotykami (np. Vivomix, Sanprobi, EpicPro25, Labone)
  • wyciągiem z suszonej wątroby (Liver)
  • sokiem z pokrzywy 100%
  • witaminą C
  • ferritin (szczególnie przy niedoborach ferrytyny)

 

 Czy mam problem z tarczycą?

Jeżeli od pewnego czasu zauważyłeś, że  stan Twoich włosów uległ zdecydowanemu pogorszeniu, a oprócz widocznego przerzedzenia włosów, obserwujesz u siebie objawy jak:

  • senność,
  • zwiększenie masy ciała,
  • suchość i szorstkość skóry
  • szybsze marznięcie i płytszy oddech
  • zmienność nastrojów, stany depresyjne i lękowe

Koniecznie sprawdź jak funkcjonuje Twoja tarczyca i oznacz trójkę tarczycową: TSH, fT3 i fT4. W przypadku niedoczynności, zwykle poziom TSH będzie podwyższony, a poziom wolnych hormonów- tyroksyny (fT4) i trójjodotyroniny (fT3), będzie poniżej normy, co stanowi najczęstszą przyczynę wypadania włosów. Włosy stają się suche, matowe i łamliwe. Ich nadmierne wypadanie zauważalne jest dopiero w późniejszym stadium choroby. Warto pamiętać, że na stan włosów w tej chorobie nie wpłynie nic, póki nie zostanie wyrównany poziom hormonów w organizmie.

 

  1. Zdrowe włosy w zdrowej diecie

Jednym z najlepszych składników odżywczych dla włosów są kwasy tłuszczowe omega3, białko i witaminy z gr B. Zawierają je:

  • Tłuste ryby morskie: makrel, śledź, łosoś norweski (niehodowlany), dorsz, szprotki, węgorz, halibut
  • Orzechy włoskie
  • Nasiona lnu, olej lniany
  • Nasiona chia
  • Nasiona konopne, olej z konopii
  • Nasiona gorczycy
  • Suplementacja tranem lub olejem z kryla

Związki te korzystnie wpływają na stan włosów oraz ukrwienie skóry głowy.

Innymi cennymi składnikami warunkującymi piękny wygląd włosów, skóry i paznokci są witaminy E, A, selen i cynk.

Witamina A pomaga odbudować komórki i keratynę. Najważniejszym jego źródłem są:

  • podroby (należy pamiętać, że nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży) i niektóre gatunki ryb, jaja.
  • w produktach roślinnych witamina ta występuje w postaci karotenoidów (prowitaminy A)- najwięcej znajdziemy w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Natomiast witamina E rozszerza naczynia krwionośne, które odżywiają włosy i chronią je przed uszkodzeniami. Podstawowym źródłem wit. E są produkty pochodzenia roślinnego:

  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy
  • awokado
  • migdały
  • orzechy laskowe
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika

Selen z kolei chroni skórę przed starzeniem i wspomaga detoks organizmu. Selen występuję w dwóch formach: selenometioniny i selenocysteiny. Z tych dwóch form to selenocysteina jest o wiele lepiej przyswajalna. Najbogatszymi źródłami selenu są:

  • orzechy brazylijskie
  • podroby, czerwone mięso, drób
  • jaja
  • ryby i owoce morza
  • grzyby shitake

Wypadanie włosów i łamliwość paznokci może wskazywać na niedobór cynku.  Wysokie ilości cynku znajdziemy w:

  • owocach morza- ostrygach, kalmarach, krewetkach
  • mięsach
  • jajach
  • rybach

Poza wskazówkami dietetycznymi postaraj się:

  • Rzuć palenie
  • Ogranicz stres do minimum
  • Zadbaj o dobrą jakość snu
  • Chroń skórę przed promieniowaniem UV.

Pamiętaj, że kosmetyki do pielęgnacji są dobrą alternatywą i wspaniale mogą wspierać Cię w zachowaniu pięknego wyglądu, ale nigdy nie zastąpią zdrowego stylu życia

 

Jadłospis na mocne włosy (beglutenowy i bezmleczny) 1800kcal

Śniadanie: Gryczany omlet z gruszką

120     g        Jaja kurze całe  (2 szt.)

40      g        Mąka gryczana

50      g        Banan

150     g        Gruszka

5        g        Orzechy brazylijskie

5        g        Olej kokosowy

Soda oczyszczona-szczypta

Jaja zmiksować z mąką, bananem i szczyptą sody. Smażyć omlet z jednej i z drugiej strony na rozgrzanym oleju kokosowym. Gruszę pokroić w kostę/paski i podgrzać na patelni aż będzie miękka, podać z omletem i posypać słonecznikiem.

Drugie śniadanie: Sałatka z krewetkami i orzechami z komosą ryżową

150     g        Krewetki

100     g        Pomidor

50      g        Papryka czerwona

10      g        Orzechy włoskie

30      g        Mleko kokosowe light

30      g        Komosa ryżowa

Sałata, kiełki rzodkiewki lub inne

Obiad: Indyk z ryżem i brokułami

150     g        Mięso  z piersi indyka bez skóry

50      g        Ryż paraboliczny

200     g        Brokuły

15      g        Dynia, pestki

5        g        Olej kokosowy

Czosnek (1 ząbek), natka pietruszki, zioła prowansalskie

Podwieczorek: Green monster

100     g        Kiwi

50      g        Cukinia

150     g        Sok jabłkowy 100%

5        g        Spirulina

Natka pietruszki, jarmuż- garść

Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera.

Kolacja: Sałatka z grillowanym łososiem z winegret miodowo-musztardowym

50      g        Łosoś z pacyfiku

100     g        Pomidorki koktajlowe

50      g        Awokado

10      g        Olej lniany

Mix sałat do woli, musztarda Dijon (1/2 łyżeczki), miód pszczeli ( 1                                     łyżeczka), sok z cytryny

 

 

 

 

Napisz komentarz