Dzisiaj przygotowałam prosty przepis na szybkie ciasteczka z nutą bananowo-orzechową. Dzięki wykorzystaniu mąki z komosy ryżowej są bezglutenowe, a dodatek bananów nadał im delikatną słodycz i nie trzeba używać już cukru lub jego zamiennika. Ciasteczka też nie zawierają jajek, wiec jeśli masz alergie na jajka, ten przepis jest również dla Ciebie.
CIASTECZKA QUINOA ORZECHOWO-BANANOWE
bez cukru, bez glutenu, bez białek mleka, bez jajek
Czas przygotowania: 10 min +20-25 min pieczenia
Składniki na ok. 15 średnich ciasteczek:
- 150 g mąka z komosy ryżowej lub zmielona ziarna komosy na mąkę (można użyć też innej mąki-ryżowej, gryczanej)
- 100 g masło orzechowe (100%- bez cukru)
- 2 średnie banany
- 30 g skrobi ziemniaczanej/ z tapioki/kukurydzianej
- 30 g masło klarowane (może być olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bg
- szczypta soli himalajskie
Przygotowanie:
Masło klarowane rozpuścić. Można użyć innego tłuszcz np. olej kokosowy czy oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, jednak dodatek masła nada im maślany smak. Następnie do dużej miski przesiać mąkę i skrobie, dodać drobno pokrojone banany, masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz, sodę/proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość ugnieść i dokładnie połączyć, tak żeby banany były niewyczuwalne w dłoniach. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na kratce do pieczenia wyłożyć papier i za pomocą dużej łyżeczki nabierać porcję ciasta i formować małe ciasteczka, delikatnie środek spłaszczyć. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 min. do momentu aż ciasteczka będą złociste. Smacznego!