Letnia Tarta z galaretką kokosowo-truskawkową

W czerwcu zdecydowanie dominującym owocem są nasze polskie truskawki.  Jeśli lubicie truskawki, to ten przepis Wam posmakuje. W mojej tarcie kruchy spód jest bezglutenowy, bez białek mleka i jajek. Natomiast galaretka truskawkowa jest bez cukru i żelatyny, jako zamiennik użyłam erytrytol i agar. Tarta z galaretą truskawkową, to doskonały pomysł na lekki deser w upalne dni.

LETNIA TARTA Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWO-KOKOSOWĄ

bez cukru, bez glutenu, bez białek mleka, bez jajek

Czas przygotowania: 40  min +20 min pieczenia


Składniki na tartę o śr. 20-22 cm

Kruchy spód:

  • 60 g mąka kokosowa• 60 g mąka bananowa lub z ciecierzycy
  • 30 g skrobia z tapioki / ziemniaczana
  • 70 g olej kokosowy
  • 50 g syrop z daktyli/klonowy
  • ok. 40-50 ml mleka roślinnego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego-opcjonalnie
  • szczypta soli himalajskiej

Galaretka agarowa truskawkowo-kokosowa:

  • 600 g truskawki świeże
  • 1/3 szklanka wody
  • 70 g mleczko kokosowe
  • 70 g erytrytol
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • agar-agar

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy,  następnie dodać 40 ml mleka roślinnego ( u mnie ryżowo-kokosowe), ekstrakt waniliowy, syrop z daktyli i szczyptę soli.  Całość podgrzewać, do całkowitego połączenia się składników i odstawić.
by masa przestygła.  Do dużej miski przesiać mąki i skrobię. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i bardzo
dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto. Jeśli  masa będzie zbyt sucha, dodać odrobinę mleka roślinnego. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym i wykleić ją ciastem. Podziurkować spód widelcem i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. (termoobieg) przez 20 min. Zarumieniony spód odstawić do schłodzenia.

Truskawki umyć, usunąć szczypułki i umieścić w garnku, dodać wodę. Całość podgrzać  do otrzymania musu (aż truskawki się rozpadną), następnie dodać erytytol i sok z cytryny/limonki. Gotować jeszcze chwilę aż mus stanie się bardziej gęsty i nadmiar wody wyparuje, następnie dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Zmierzyć ilość płynu i na każdą szklankę, dodać łyżeczkę agaru. Dokładnie wymieszać i podgrzewać ciągle mieszając na małym ogniu, aż zacznie wrzeć. Gotować około minuty. Po tym czasie można całość przelać do blendera kielichowego i jeszcze dodatkowo zmiksować (opcjonalnie). Tak przygotowany mus, przelać na upieczony spód, udekorować owocami i wstawić do lodówki na ok. 1h.

 

Napisz komentarz