Chlebek bananowy bezglutenowy

Być może chlebek bananowy jest Ci znany.  Powiem szerze, że niejednokrotnie słyszałam o tym chlebku, ale nie miałam okazji sama spróbować i też jakoś nie mogłam się zabrać do jego upieczenia.  Jednak przyszedł i na niego czas.

Mój chlebek bananowy, przygotowałam z mąki bananowej.

Co to za mąka? 

Mąka bananowa jest wytwarzana z zielonych bananów inaczej nazywanych plantanami. Plantany być może zdarzyło Ci  się widzieć w większych supermarketach.  Tu należy zaznaczyć, że wbrew pozorom plantany to nie to samo co zwykłe, słodkie i aromatyczne popularne banany.

Czy wiesz, że ….Największym producentem plantanów jest centralna Afryka, Kolumbia, Peru oraz Sri Lanka. Tylko 15 % produkowanych w tych krajach plantanów trafia do Europy, a reszta wykorzystywana jest lokalnie i stanowi podstawę zdrowej diety.  Zwykłe, żółte banany mają sporo przyswajalnej skrobi (cukru), a plantany zawierają również dużo skrobi, ale mnie przyswajalnej przez organizm, dzięki temu mają ostatecznie mniej cukru.  Podobnie do zwykłych bananów, plantany są dobrym źródłem potasu, wspierają trawienie i odporność.  Ponadto mąka bananowa jest bezglutenowa. W Afryce i na Jamajce jest powszechnie stosowana jako alternatywa dla mąki pszennej.

Gdzie można ją dostać?

Mąka bananowa jest trudno dostępna. Chociaż coraz więcej ekologicznych sklepów ma ją w  ofercie. Mi udało się ją dostać w ekologicznym sklepie EkoTaste w Szczecinie. Zdecydowane łatwiej będzie Ci ją zamówić online, w sklepach internetowych niż stacjonarnych.

Chlebek bananowy

Czas przygotowania: 15 min. + 45-50 min. pieczenia


Składniki na keksówke : 11 x 22 x 7,5


Składniki:

  • 2 szt. jajek
  • 225 g mąka bananowa, w wersjiz  glutenem można użyć mąki orkiszowej jasnej, owsianej czy innej bezglutenowej np. ryżowej
  • 360 g banany ( ok. 3 średnich)
  • 135 g erytrytol lub ksylitol
  • 85 ml olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane
  • 10 g (łyżeczka) proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy-kilka kropli

Przygotowanie:


Olej kokosowy/masło o pół stałej konsystencji ubić w misce, aż zrobi się kremowe. Stopniowo dodać 2/3 szklanki erytrytolu i mieszać, aż masa stanie się w miarę gładka. Następnie dodać jajka. Przesiać  przez sitko 2 niepełne szklanki mąki bananowej i dodać do masy. Następnie dodać proszek do pieczenia i sól. Rozgnieść widelcem obrane ze skórki banany, tak żeby zostały widoczne grudki.  Najlepsze będą te najbardziej dojrzałe. Dodać rozgniecione banany do pozostałych składników i mieszać. Keksówkę nasmarować olejem/ masłem. Przełożyć masę i piec ciasto w temp. 180 stopni na najniższej półce piekarnika, z grzaniem- góra i dół  przez ok. 45-50 minut lub do czasu, aż po włożeniu drewnianego patyczka w środek ciasta, będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w foremce przez ok.  20 min. Po tym czasie można wyciągnąć z keksówki.

Chlebek bananowy można zjeść  z masłem orzechowym, dżemem czy nawet jajkiem sadzonym  z syropem klonowym na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. To idealna, zdrowa i słodka przekąska.

Napisz komentarz