Ciastka korzenne-bezglutenowe

Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim stół pełen obfitości i słodkości. ? Święta kojarzą mi się z pomarańczami i przyprawami, które nadają ciepły klimat. ? Ciasteczka korzenne to jedne z tych przepisów na zapach i smak Świąt, które muszą znaleźć się na Twoim stole i w żołądku.?

Proponowane przeze mnie ciastka już nie są dla Ciebie bombą cukrową i glutenową. Teraz możesz zajadać i relaksować się tym aromatem i smakiem świątecznym, bez wyrzutów sumienia. Jedynie co je wyróżnia od tradycyjnych ciastek to lepsza wartość odżywcza i jakość zdrowotna! A tego oczekujemy! Tym przepisem rozpoczynamy serię przepisów świątecznych z serii EatFit w Święta z YouFit!:)???

Ciastka korzenne-bezglutenowe

  • Czas przygotowania: 10 minut+ 10 minut pieczenia

Składniki na ok. 20 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki ryżowej, gryczanej, jaglana lub innej bezglutenowej
  • 3/4  szklanki erytrytolu/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 230g oleju kokosowego nierozpuszczonego lub masła klarowanego schłodzonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka karobu (opcjonalnie)
  • po 1 czubatej łyżeczce cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
  • 3/4 łyżeczki kardamonu zmielonego
  • kilka rozgniecionych goździków
  • szczypta soli himalajskiej
  • skórka z mandarynki/pomarańczy
Przygotowanie:
W mikserze albo ręcznie wymieszać olej kokosowy/ posiekane masło, erytrytol/ksylitol i sól. Następnie stopniowo dodać do masy roztrzepane jajko i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę bezglutenową przesiać przez sito, po czym dodać do rozdrobnionego tłuszczu ze słodzikiem z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, przypraw i kakao. Ciasto wyrobić na gładką, elastyczną i dość lepką konsystencje. Formować ciastka ręcznie na kształt kulek, lekko spłaszczonych albo użyć foremki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem nieznacznych odstępów, ponieważ w trakcie pieczenia mogą zwiększyć swoją objętość. Piec ciasteczka w temp. 190 stopni przez ok. 10 min. Następnie odstawić ciastka do ostygnięcia.

Napisz komentarz