Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim stół pełen obfitości i słodkości. ? Święta kojarzą mi się z pomarańczami i przyprawami, które nadają ciepły klimat. ? Ciasteczka korzenne to jedne z tych przepisów na zapach i smak Świąt, które muszą znaleźć się na Twoim stole i w żołądku.?
Proponowane przeze mnie ciastka już nie są dla Ciebie bombą cukrową i glutenową. Teraz możesz zajadać i relaksować się tym aromatem i smakiem świątecznym, bez wyrzutów sumienia. Jedynie co je wyróżnia od tradycyjnych ciastek to lepsza wartość odżywcza i jakość zdrowotna! A tego oczekujemy! Tym przepisem rozpoczynamy serię przepisów świątecznych z serii EatFit w Święta z YouFit!:)???
Ciastka korzenne-bezglutenowe
- Czas przygotowania: 10 minut+ 10 minut pieczenia
- 2 szklanki mąki ryżowej, gryczanej, jaglana lub innej bezglutenowej
- 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu
- 1 jajko
- 230g oleju kokosowego nierozpuszczonego lub masła klarowanego schłodzonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka karobu (opcjonalnie)
- po 1 czubatej łyżeczce cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
- 3/4 łyżeczki kardamonu zmielonego
- kilka rozgniecionych goździków
- szczypta soli himalajskiej
- skórka z mandarynki/pomarańczy