Fit Muffiny Piernikowe

Smak świąt i pierników zamknięta w małej muffince. Delikatny aromat i smak korzenny, pozostanie z Wami nawet po Świętach. To co je wyróżnia to skład, który jest korzystny dla Waszego zdrowia. Piernikowe muffinki są bezglutenowe i bezmleczne, a przepis jest banalnie prosty!

Fit Muffiny Piernikowe

  • Czas przygotowania: 10 minut+ 25 minut pieczenia

Składniki na 12 szt.:
  • 3 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej
  • 2 szklanki mleka roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe z Lidla
  • Pół szklanki kakao
  • 3 czubate łyżki karobu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z jednej pomarańczy-opcjonalnie
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • kilka posiekanych goździków
  • 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 1 banan
  • pół szklanki erytrytolu/ksylitolu/lub inny słodzik
  • szczypta soli

Polewa czekoladow*:

  • 2 łyżki erytrytol/ ksylitol lub inny słodzik
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao/karob

*Można zmienić proporcję według własnego uznania.:)

Przygotowanie:

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, erytrytol, kakao, karob, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, rozgniecionego banana, olej kokosowy, mleko roślinne, skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać na koniec posiekaną czekoladę.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć po 3 łyżki ciasta. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Przygotować polewę czekoladową- rozpuścić olej, dodać erytrytol i mieszkać do rozpuszczenia na koniec dodać kakao lub karob. Polać przygotowaną polewą, ozdobić.

Smacznego!:)

Napisz komentarz