Kokosowe curry z kurczakiem
Kurczak w kokosowym sosie curry to prosty, smaczny i szybki przepis obiadowy. Podstawą dań curry jest zwykle mleko kokosowe i pasta curry. Wyróżniamy trzy kolory past curry- żółtą, czerwoną i zieloną. Czym się różnią? Poziomem ostrości- żółta jest najbardziej łagodna, czerwona pośrednia, a zielona najbardziej ostra. Ponadto przy wyborze pasty curry, kierujmy się składem, im krótszy tym zdrowszy. Taki skład ma pasta curry np. firmy MAE PLOY.
Mleko kokosowe użyte do przygotowania sosu curry, musi być jak najmniej przetworzone. Obecnie na rynku mamy mnóstwo firm, które oferują mleko kokosowe, lecz wiele z nich ma średni skład i sam smak jest sztuczny. Jaką firmę polecam? Real Thai, skład to tylko ekstrakt z kokosa i woda, której udział różni się w zależności od tego czy mamy mleko light, mleko zwykłe czy śmietanę kokosową. Mleko kokosowe mimo, że ma sporo kalorii jest „tłuste”, ale posiada wiele doskonałych właściwości prozdrowotnych. Szczególnie polecane osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego- niewydolność i zapalenie trzustki, wątroby, zapalenia jelit- WZJG i Choroba Leśniowskiego-Crohna czy Zespół Jelita Drażliwego. Również jest doskonałym uzupełnieniem diety osób bardzo aktywnych fizycznie. Kokos to doskonałe źródło MCT-średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są łatwostrawne i mogą być wykorzystywane przez nasz mózg i pracujące mięśnie jako paliwo energetyczne. Również jest dobrym źródłem kwasu laurynowego, który posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto nie zawiera laktozy, a więc jest bezpieczne dla osób z nietolerujących cukier mleczny.
Kokosowe curry z kurczakiem
- Czas przygotowania: 35 min.
- podwójna pierś z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka
- 1 średnie kaki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka olej kokosowy
- 200g ryżu basmatti
- Świeżą bazylia lub suszona
*Wielkość porcji jest przykładowa.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szalotkę i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, aż się lekko zeszkli, dodaję pastę curry i smażyć następne 2 minuty.
Następnie do patelni wlać połowę mleka kokosowego, dodać kawałki kurczaka oraz pozostałe mleko, mieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać pokrojone warzywa-paprykę i cukinię. Dusić przez ok. 15 min., aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę kaki i posiekane liście świeżej bazylii lub suszonej. Doprawiam solą i pieprzem. Kokosowe curry podać z ugotowanym ryżem basmatii.