Czas na azjatyckie wariacje w wersji fit. Sajgonki to tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej i można je porównać do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Przygotowanie sajgonek wymaga ich smażenia w głębokim oleju, co powoduje że nie są już takie lekkie i fit. Dlatego, też zamiast smażenie wybrałam pieczenie. Takie sajgonki są również smaczne i chrupiące, ale zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1 średnia papryka
- 1 średnia marchew
- 1 średnia cukinia
- 1 biała część pora
- ¼ opakowania makaronu ryżowego (opak.400g)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- ½ łyżeczki pasty z curry
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka sosu sojowego (Tamari-bezglutenowy)
- Arkusze papieru ryżowego (u mnie kwadratowy, może być okrągły)
- Szczypta soli himalajskiej i pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
Sos z orzeszków ziemnych:
- Rozdrobnione orzeszki ziemne (ilość dowolna)
- 100 ml mleka kokosowego lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji
- Sok z 2 limonek
- Świeża kolendra
- Szczypta soli himalajskiej
- ½ łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Pokrojonego pora i papryczkę chili podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Wbić jajka, wymieszać i smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Dodać pokrojone mięso. Przyprawić szczyptą soli i pieprzem. Gdy już mięso będzie lekko podsmażone dodać startą na grubych oczkach marchewkę, cukinię i pokrojoną w paski paprykę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 min i dodać do kurczaka z warzywami. Całość zalać mlekiem kokosowym, sosem sojowym i dodać pastę curry. Dusić przez chwilę. Arkusze papieru ryżowy przed wypełnieniem farszem, należy zwilżyć wodą, żeby były miękki i elastyczne. Położyć niewielką ilość farszu na „miękki” pojedynczy arkusz papieru ryżowego i zawinąć w podobny sposób do zawijania krokietów. Zwinięte sajgonki lekko osuszyć. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stop., przełożyć sajgonki na blachę wysmarowaną olejem kokosowym i piec przez ok. 10 min. Przygotować sos z orzeszków ziemnych – do mleka kokosowego dodać rozdrobnione orzeszki ziemne, sok z limonek, pastę curry i miód. Całość wymieszać. Sajgonki podać z sosem. 🙂