Sernik słodko-słony?

Przepis dla fanów czekolady i masła orzechowego- SERNIK SŁODKO-SŁONY I TO BEZ CUKRU I BEZ GLUTENU!?? Kolejna super propozycja w wersji fit na świąteczny stół!:)

#GLUTENFREE #SUGARFREE

SERNIK SŁODKO-SŁONY

Masa:

  • 1kg ser twarogowy półtłusty
  • 40 g mąki ryżowej
  • 5 jajek
  • 100 g kakao naturalne
  • 200 g masła orzechowego 100%
  • 50 g erytrytolu/ ksylitolu (opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Spód:

  • 130 g mąki gryczanej
  • 75 g olej kokosowy nierafinowany/masło klarowane
  • 60 g erytrytl/ksylitol
  • 20 g kakao
  • Szczypta soli

Polewa:

  • 30 g karob
  • 50 g daktyle suszone wcześniej namoczone
  • 30 g masło orzechowe
  • 30 g olej kokosowy nierafinowany
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Spód: piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra i dół). Roztopić olej kokosowy/masło klarowane i połączyć z pozostałymi składnikami na spód. Dokładnie wymieszać, nie musi to być zwarta masa. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzić ugniatając palcami. Wstawić do piekarnika na 10 min., aż spód się lekko zarumieni. Następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Zmniejszyć temp. piekarnika do 170 stop.

Masa serowa: za pomocą miksera wymieszać twaróg. Dodawać wszystkie składniki na masę tak, żeby całość się połączyła. Najlepiej zacząć od mąki, cukru i soli. Następnie dodać jaja, kakao i masło. Przełożyć do formy.

Piec w piekarniku w temp. 170 stop. przez ok. 50 min. Piekarnik wyłączyć i zostawić sernik do ostudzenia.

Polewa: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, a następnie posmarować polewą ostygnięty sernik i wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Smacznego!

Napisz komentarz