Limonkowy krem z cukinii na mleku kokosowym

Wiecie co już dawno nie jadłam żadnego kremu. Sama nie wiem dlaczego, a że sezon na cukinię jest w pełni i można ją kupić po bardzo atrakcyjnej cenie, trzeba to wykorzystać  i przemycać ją na różne sposoby. Tym razem padło na zapomniany krem.  W internecie znajdziecie setki przepisów na krem z cukinii w różnych kombinacjach smakowych i bardzo dobrze, każdy znajdzie coś dla siebie. W moim gotowaniu stawiam na szybkość przygotowania, dlatego też moja zupa krem z cukinii powstała w dokładnie w 25 min.  Warto wspomnieć, że zupa krem jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu oraz jej smak jest wspaniały- w mojej wersji nieco orientalny za sprawą pasty curry, limonki i mleczka kokosowego. 🙂

Limonkowy krem z cukinii na mleku kokosowym

Czas przygotowania: 25 min., porcje: 4


Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 mała szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, poleca Lobo
  • 1 łyżeczka olej kokosowy nierafinowany/masło klarowane/olej rzepakowy nierafinowany
  • 300 g mleczka kokosowego, polecam Real Thai lub Aroy-D
  • 200 ml woda podlewanie w trakcie
  • Szczypta soli
  • Sok z 1 limonki i skórka z limonki
  • 1 łyżka sos sojowy Tamari- opcjonalnie
  • 1 -2 łyżeczki erytrytol/ksylitol
  • Szczypta: gałka muszkatołowa, imbir suszony (może być świeży 1 cm ), lubczyk suszony , kolendra suszona/ świeża
  • Dodatki: świeża kolendra, płatki kokosa (chipsy kokosowe)
  • Inne dodatki według uznania: grillowany kurczak, krewetki, ryba, pieczywo, ryż, kasza jaglana, amarantus

Przygotowanie:

Szalotkę pokroić w piórka,  cukinię w większą kostkę, a czosnek przecisnąć przez prasę. W woku lub większym garnku rozpuścić tłuszcz i wrzucić pokrojoną szalotkę, pastę curry, cukinię i czosnek. Przyprawić szczyptą soli, gałką muszkatołową, imbirem, opcjonalnie sosem sojowym Tamari i chwilę podsmażyć na średnim ogniu. Po upływie ok. 5 min. zalać całość mleczkiem kokosowym, dodać sok z limonki, erytrytol/ksylitol, lubczyk i kolendrę suszoną lub świeżą (garść). Przykryć pokrywką i dusić przez ok. 10 min., co jakiś czas dolać wody i wymieszać. Można dodać więcej soku z limonki, sosu sojowego i erytrytolu według uznania. Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego. Gotowy krem posypać świeżą kolendrą  i płatkami kokosa.

Krem z cukinii idealnie się komponuje z różnymi dodatkami- grillowanym kurczakiem, krewetkami, rybą np. łosoś, dorsz, morszczuk oraz pieczywem lub innym dodatkiem zbożowym np. ryż, kasza jaglana, amarantus. Dlatego można podać go na różne sposoby, według  preferencji i potrzeb żywieniowych.

Smacznego!

Napisz komentarz