Lody arbuzowo-truskawkowe z mleczkiem kokosowym (wegańskie, bez cukru)

Arbuzowo-truskawkowy zawrót głowy! Oj tak! Gdy żar leje się z niego i szukasz ochłody, sięgnij po te orzeźwiające lody!☀?

Arbuz i truskawka to idealne połączenie w formie lodów, zarówno truskawka i arbuz mają w sobie dużo wody.   Dzięki temu lody zachowują smak i orzeźwienie sorbetu, a mleczko kokosowe sprawia, że mają kremową konsystencję.

Lody te są wegańskie i bez cukru. Możesz do nich dodać odżywkę białkową i otrzymasz proteinowe lody. Idealna przekąska przed i po treningu!

LODY ARBUZOWO-TRUSKAWKOWE?

bez cukru, bez glutenu, bez białek mleka, bez jajek

Czas przygotowania: 15 min+ mrożenie (3-4h)


Składniki na ok. 6 lodków 

(foremka zakupiona w Pepco)

Kruchy spód:

  • 170 g truskawki
  • 200 g arbuz
  • 70 g olej kokosowy
  • 140 g mleczko kokosowe
  • 30 g erytrytol
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 miarki odżywka białkowa (u mnie smak kokosowy)/ białko wegańskie (np. z grochu, ryżu brązowego)-opcjonalnie

Przygotowanie:

W blenderze kielichowym zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć uzyskaną masę do foremek i zamrozić ok. 3-4h. Można owoce wcześniej pokroić i zamrozić, następnie wyciągnąć do lekkiego rozmrożenia i dopiero zmiksować, co skróci czas mrożenia.

 

 

 

Napisz komentarz