Arbuzowo-truskawkowy zawrót głowy! Oj tak! Gdy żar leje się z niego i szukasz ochłody, sięgnij po te orzeźwiające lody!☀?
Arbuz i truskawka to idealne połączenie w formie lodów, zarówno truskawka i arbuz mają w sobie dużo wody. Dzięki temu lody zachowują smak i orzeźwienie sorbetu, a mleczko kokosowe sprawia, że mają kremową konsystencję.
Lody te są wegańskie i bez cukru. Możesz do nich dodać odżywkę białkową i otrzymasz proteinowe lody. Idealna przekąska przed i po treningu!
LODY ARBUZOWO-TRUSKAWKOWE?
bez cukru, bez glutenu, bez białek mleka, bez jajek
Czas przygotowania: 15 min+ mrożenie (3-4h)
Składniki na ok. 6 lodków
(foremka zakupiona w Pepco)
Kruchy spód:
- 170 g truskawki
- 200 g arbuz
- 70 g olej kokosowy
- 140 g mleczko kokosowe
- 30 g erytrytol
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 miarki odżywka białkowa (u mnie smak kokosowy)/ białko wegańskie (np. z grochu, ryżu brązowego)-opcjonalnie
Przygotowanie:
W blenderze kielichowym zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć uzyskaną masę do foremek i zamrozić ok. 3-4h. Można owoce wcześniej pokroić i zamrozić, następnie wyciągnąć do lekkiego rozmrożenia i dopiero zmiksować, co skróci czas mrożenia.