Naleśniki kukurydziane z indykiem po turecku!?

Kto nie lubi naleśników w wersji na słodko i wytrawnie. Chyba, nie znam takiej osoby. Ja je uwielbiam! Wszystkie naleśnikarnie, do których miałam przyjemność się wybrać serwują już  wersję bezglutenową ciasta i to właśnie na bazie mąki kukurydzianej. Jednak oferta jest na tyle uboga, że mimo użycia mąk bezglutenowych, zwykle mają one w składzie mleko lub farsz jest na bazie śmietany, jogurtu lub z innym dodatkiem mlecznym.

Co można w takiej sytuacji zrobić? Przygotować samemu swoje ulubione naleśniki, które nie będą zawierały nietolerowanych składników!:) Przepis na moje ciasto naleśnikowe jest banalnie prosty. Wystarczy tylko 5 składników i otrzymacie chrupiące naleśniki!

Moja dzisiejsza wersja naleśników jest wytrawna. Przygotowałam potrawkę z indyka po turecku, która idealnie komponuje się z kukurydzianym ciastem naleśnikowym. ?

Naleśniki kukurydziane ok. 5-6 szt. (dużych)


Czas przygotowania: 15 min.

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 2 jaja
  • 2,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (rozpuszczony)
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • przyprawy opcjonalnie: papryka słodka, papryka ostra, czarnuszka, curry

Potrawka z indyka po turecku

  • 300 g mięso z piersi z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2  średnie ziemniaki
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 brokuła lub 200 g mrożonego
  • 1/2 pomidory w puszce
  • 1/2 czerwona cebula
  • przyprawy:  szczypta- sumak, curry, sól himalajska, gałka muszkatołowa, suszona czerwona papryka w płatkach
  • 1/2 łyżeczki erytrytol/ksylitol- opcjonalnie
  • 1 łyżka olej kokosowy nierafinowany
  • rukola, miks sałat-opcjonalnie

Sosy-opcjonalnie: 

  • ketchup bez dodatku cukru
  • mleko kokosowe z dodatkiem ketchupy i przyprawy curry
  • sos czosnkowy: mleko kokosowe  ( 3 łyżki gęstej części “śmietanki”), 1-2 ząbki czosnku, szczypta soli himalajskiej i pieprzu, szczypta papryki słodkiej-opcjonalnie lub oregano

Przygotowanie:


CIASTO NALEŚNIKOWE:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą razem z przyprawami. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną, przypominającą tradycyjne naleśniki, nawet bardziej rzadką. Wylewamy ciasto na mocno rozgrzaną dużą patelnie teflonową, bez tłuszczu. W trakcie smażenie będą powstawać drobne pęcherzyki. Smażyć ciasto z dwóch stron ok. 1 min na stronę.

FARSZ:

Indyka pokroić w drobną kostkę. Warzywa pokroić w paski, cebulę w piórka i brokuł podzielić na małe różyczkiMięso podsmażyć na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni przez ok. 5  min.,  następnie dodać pokrojone warzywa. Całość przyprawić i smażyć  na mniejszym ogniu do momentu,aż warzywa będą robić się miękkie ( w szczególności ziemniaki i brokuły) ok. 10-15 min (można  też ugotować osobno ziemniaki z brokułami). Pod koniec dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem przez ok. 5 min, aż ziemniaki i brokuły będą miękkie.  Tak przygotowany farsz podać w naleśniku kukurydzianym posmarowanym sosem (patrz wyżej-składniki) z dodatkiem rukoli/miksem sałat.

Naleśniki można przygotować też w wersji na słodko, wykorzystując podany przepis bez dodatku przypraw, poza szczyptą soli. Świetnie komponują się ze śmietaną kokosową ze świeżymi owocami, bakaliami, dżemem owocowym czy fit nutellą (przepis-fit nutella z awokado ).

 

Smacznego!?

Napisz komentarz