Ciasto, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 min., a później już tylko pieczenie. Tak, to możliwe. Moje browni z fasoli, to idealny przepis dla zabieganych czy nielubiacych gotować. Jest nie tylko słodkim deserem, ale i pełnowartościowy posiłkiem. Duża dawka białka, stosunkowo niska zawartość węglowodanów. Również nie zawiera glutenu, więc też dobry deser dla osób na diecie bezutenowej.
PROTEINOWE BROWNI Z FASOLO
Czas przygotowania: 15 min.+ 45-50 min. pieczenia
Składniki na forme 20cmx20cm:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 5 łyżek mleczka kokosowego (polecam aroy-D lub Real thai)
- 2 miarki (ok. 60g) odżywka białkowa (u mnie smak ciasteczkowy), może być wegańska lub bez odżywki
- 2 średnie banany ok. 120-150g szt.
- 3 łyżki kakao naturalne
2 czubate łyżki mąka kokosowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżki olej kokosowy nierafinowany
- 1 łyżeczka erytrytol-opcjonalnie
- Owoce na wierzch: maliny/borówki/jagody
Przygotowanie:
Fasolę osączyć z zalewy i przepłacać pod wodą. W blenderze kielichowym/misce umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładką mase. Formę do pieczenia natłuścić olejem, przelać masę do formy. Owoce ułożyć na wierzchu i piec w piekarniku w temp. 180 stop., przez ok 45-50 min.
Jaki rozmiar blachy do pieczenia/srednica tortownicy?
Składniki na forme 20cmx20cm: