Proteinowy baton SNIKERS

Pozostając w temacie “fit” domowych batonów ze sklepowych półek, przedstawiam Wam kolejny przepis, tym razem na PROTEINOWY BATON SNIKERS!

Przepis jest mega szybki  i banalnie prosty, a efekt końcowy warty przygotowania. Ze względu na to, użyłam odżywki białkowej jest pełnowartościową przekąską dostarczającą białka, węglowodanów i tłuszczu. Można go zjeść jako przekąskę przed treningiem jak i po treningu.  Ponadto jest bez glutenu i cukru!

Proteinowy baton SNIKERS

Czas przygotowania: 30 min.


Ilość:  keksówka 20cm x 13 cm


Składniki:

Kruchy ciasto

  • 2 miarki odżywki białkowej serwatkowej WPC (u mnie o smaku ciasteczkowym)-można użyć innej też wegańskiej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 120g mleka migdałowego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • szczypta soli himalajskiej

Masa słony karmel z orzechami

  • 100 g daktyle świeże lub suszone
  • 80 g mleczko kokosowa-gęsta część
  • 80 g orzeszki ziemne prażone i solone lub nie- można dodać później szczypty soli
  • 1/3 łyżki soku z limonki/cytryny

Polewa czekoladowa bez cukru

  • 15 g olej kokosowy nierafinowany
  • 3 g kakao naturalne
  • 5 g erytrytol
  • 10 g mleczko kokosowe

Przygotowanie:


Ciasto: w misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (u mnie silikonowa). Nagrzać piekarnik do temp. 180 stop. i piec ok. 12-15 min, do momentu aż ciasto będzie suche w środku. Po upieczeniu odstawić do słodzenia.

W międzyczasie przygotować słony karmel z orzechami: z daktyli świeżych wydrążyć pestki, a suszone należy najpierw namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 min po tym czasie odlać i wycisnąć nadmiar wody. Wszystkie składnik umieścić w blenderze i zmiksować. Mają być kawałki orzechów, masa nie musi być gładka. Tak przygotowaną masę karmelową z orzechami przełożyć na upieczony spód.

Następnie przygotować polewę czekoladową bez cukru: w małym garnuszku rozpuścić erytrytol z olejem, następnie dodać  mleczko i kakao. Dokładnie wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.  Polewą czekoladową polać górę masy karmelowej.

Gotowe słodzić w lodówce przez ok. 10 min, następnie wyciągnąć z keksówki i przekroić na batoniki. 🙂

Napisz komentarz