Pyłek pszczeli to SuperFoods!

Z cyklu #czywieszże, PYŁEK PSZCZELI to SUPERFOODS??

Pyłek kwiatowy in. pszczeli jest zbierany przez pszczoły, jest dość zróżnicowanym produktem roślinnym, bogatym w substancje biologicznie aktywne. W ziarnach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin znajdziemy wszystkie niezbędne substancję do podtrzymania i właściwego funkcjonowania ludzkiego życia, a jest ich ponad 200, wśród nich: białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.

DZIAŁANIE LECZNICZE:

Chroni przed niedokrwienną chorobą mięśnia sercowego i udarami mózgu-

u ludzi z hiperlipidemią i miażdżycą przyjmujących regularnie pyłek kwiatowy stwierdzono o 30% mniejszą zdolność płytek krwi do agregacji (zlepiania się) i od 20 do 30% obniżony poziom lipidów i cholesterolu.

Odtruwa i regeneruje wątrobę-

w jednym z badań, wśród pacjentów przewlekłym postępującym zapaleniem wątroby na 49 chorych, którym podawano pytek kwiatowy, po 3 miesiącach leczenia objawy choroby ustąpiły w 45 przypadkach (prawie 92%). Pyłek kwiatowy poprzez normalizację przemiany lipidowo-białkowej, spowodował znaczne obniżenie w surowicy krwi poziomu enzymów wątrobowych.

Normalizuje stany zapalne i łagodne przerosty gruczołu krokowego-

pyłek kwiatowy usprawnia opróżnianie pęcherza moczowego i rozkurcza mięśnie gładkie cewki moczowej.

Skuteczny w walce z niedokrwistością-

liczba chorych pozytywnie reagujących na leczenie tym produktem pszczelim wynosi ponad 75%. W wyniku terapii pyłkiem wykazano wzrost hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i poziomu żelaza. Dobre efekty uzyskuje się zarówno u dzieci z niedokrwistością pierwotną, jak i w przypadku niedokrwistości wtórnej.

Skuteczny w leczeniu w chorobie wrzodowej dwunastnicy-

po 3 tygodniach kuracji u 82% pacjentów stwierdzono za pomocą badań radiologicznych i endoskopowych zabliźnianie się wrzodów dwunastnicy i podobny efekt uzyskano w grupie chorych leczonych chemioterapeutykami.

Wzmacnia odporność organizmu-

systematyczne przyjmowanie pyłku pszczelego, skraca czas trwania zakażeń górnych dróg oddechowych. Ponadto działa immunustymulująco, czyli podwyższa odporność organizmu na zakażenia.

Poprawia stan psychiczny i fizyczny organizmu-

długotrwałe przyjmowanie pyłku kwiatowego, ze względu na właściwości odżywcze, tonizujące i polepszające ukrwienie tkanki nerwowej, pozwala na podwyższenie sprawności umysłowej oraz wzmocnienie układu nerwowego osłabionego na skutek stresu, czy przepracowania.

Wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

SPOSOBY PODAWANIA I DAWKOWANIE

Leczniczo u dorosłych 20-40 g pyłku kwiatowego
dziennie, czyli 3-5 łyżeczek tego produktu dla osób dorosłych i 1-2 łyżeczki dla dzieci.

Przyjmuje się zazwyczaj 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Czas trwania kuracji to 1-3 miesiące, przy czym leczenie można powtarzać 2-4 razy w ciągu roku.

Najlepiej przeprowadzić leczenie na przełomie zimy i wiosny oraz lata i jesieni.

Na ogół łącznie z innymi środkami leczniczymi, a także w schorzeniach przewlekłych, stosuje się mniejsze dawki pyłku.

Profilaktycznie stosuje się 10-15 g pyłku dziennie. W ramach normalnej diety poleca się przyjmowanie 5-10 g pyłku dziennie.

PRZYSWAJALNOŚĆ PRZEZ ORGANIZM

W celu zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku należy rozdrobnić przez zmielenie lub poddaje działaniu ciepłej wody, ponieważ w środowisku wodnym ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Tak przygotowany pyłek nosi nazwę enzymatycznego. Do tego celu stosuje się także mleko, soki owocowe i warzywne.

Pyłek kwiatowy (zmielony) można mieszać z różnymi produktami spożywczymi w proporcji od 1:1 do 1:4.
Przyjmuje się go wówczas w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie.
Pamiętajmy, że pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10-15%. Jednak po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu i pęknięciu ziaren, dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta od 60 do 80%!

Napisz komentarz