Święta coraz bliżej. Wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez słodkości i innych tradycyjnych potraw. Święta świętami, a co zrobić jak jesteśmy na diecie eliminacyjnej? Spokojnie nawet na diecie eliminacyjnej można zjeść super ciasta i potrawy, które niczym nie odstają od tradycyjnych dań. Przechodząc do rzeczy, kolejny raz chcę Wam udowodnić, że dieta bezmleczna i bezglutenowa to nic strasznego. 🙂 Dlatego też, przygotowałam dla Was SERNIK, bez sera.. z nuta pomarańczowo i aromatem świątecznym, a żeby było jeszcze prościej i szybciej jest bez pieczenia!! Czy to możliwe? Oczywiście, że tak!
Sernik pomarańczowy
- Czas przygotowania: 45 minut
- 200 g wiórki kokosowe
- kilka daktyli- świeżych, suszonych (wcześniej namoczonych) lub syrop daktylowy do smaku
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 150g suchej kaszy jaglanej
- 200 g mleka kokosowego lub śmietana kokosowa
- skórka z jednej pomarańczy (może być więcej)
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/ cukru kokosowego/miodu – u mnie erytrytol
- 400 g mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny lub agar
Składniki na krem pomarańczowy- opcjonalnie
-
120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze)
-
skórka starta z 2 dużych pomarańczy
-
30 g erytrytolu/ksylitolu
-
80 g zimnego masła klarowanego lub oleju kokosowego
-
2 jajka
-
2 żółtka
Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Odsączyć je porządnie i umieść w malakserze lub wysokim naczynku- w wersji ze świeżymi daktylami lub syropem z daktyli, etap ten jest pominięty. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni i zmiksować z namoczonymi daktylami/syropem daktylowym/świeżymi daktylami. Do całości dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem (chyba, że macie silikonową) do pieczenia lub wysmarować delikatnie olejem. Przełożyć zawartość malaksera na tortownicę i dobrze rozprowadzić po całym spodzie.
Do garnka wrzucić przepłukaną wrzątkiem, a następnie zimną wodą kaszę jaglaną, mleko kokosowe, mleko roślinne (u mnie było to ryżowe), laskę wanilii wraz z wcześniej wydrążonymi ziarenkami, skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli. Gotować około 15-20 min (kasza musi być rozgotowana). Pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii, dodać agar lub rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody żelatynę i gotuj jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać erytrytol lub inny jego zamiennik do smaku. Całość zblendować. Przełożyć masę na wcześniej przygotowany spód w tortownicy i zostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu pomarańczowego na górę sernika-jagielnika: