Shakshuka??

Sama nazwa nam nic nie mówi i brzmi egzotycznie. Dokładnie też takie ma pochodzenie, bo shakshuka to Izraelski (i innych krajów z tamtych okolic) tradycyjne śniadanie. Potrawa ta to tak naprawdę sadzone jajka, ale nie podaje się tak jak u nas. Jajka w shakshuce podaje się na lekko pikantnym sosie głównie z pomidorów. Choć w  Izraelu można spróbować pewnie wielu jej odmiam- skupmy się na najlepszej i najbardziej tradycyjnej w pomidorach. Jesienią i zimą, kiedy nie ma sezonu na pomidory i te dostępne w naszych sklepach smakują bardziej jak plastik, niż pomidor możemy je śmiało zastąpić pomidorami z puszki!?

Shakshuka dla 2 os.:

  • Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 2 puszki pomidory krojone lub całe
  • 6 jajek
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta kumin-kmin rzymski
  • szczypta sól himalajska
  • szczypta erytrtyol/ksylitol/miód/cukier trzcinowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masło klarowane/olej kokosowy
  • świeża pietruszka lub kolendra-opcjonalnie

Przygotowanie:

Rozgrzać dużą patelnię z masłem lub olejem kokosowym, dodać pomidory z puszki i przyprawić szczyptą soli. Pomidorowa baza musi trochę zgęstnieć. Następnie dodać szczyptę pozostałych przypraw i na koniec wbić jajka. Całość smażyć przez ok 3-4 min., można przykryć wieczkiem. Shakshukę podajemy na patelni, delikatnie skropioną oliwą i można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.

Napisz komentarz