Sama nazwa nam nic nie mówi i brzmi egzotycznie. Dokładnie też takie ma pochodzenie, bo shakshuka to Izraelski (i innych krajów z tamtych okolic) tradycyjne śniadanie. Potrawa ta to tak naprawdę sadzone jajka, ale nie podaje się tak jak u nas. Jajka w shakshuce podaje się na lekko pikantnym sosie głównie z pomidorów. Choć w Izraelu można spróbować pewnie wielu jej odmiam- skupmy się na najlepszej i najbardziej tradycyjnej w pomidorach. Jesienią i zimą, kiedy nie ma sezonu na pomidory i te dostępne w naszych sklepach smakują bardziej jak plastik, niż pomidor możemy je śmiało zastąpić pomidorami z puszki!?
Shakshuka dla 2 os.:
- Czas przygotowania: 15 minut
- 2 puszki pomidory krojone lub całe
- 6 jajek
- szczypta gałka muszkatołowa
- szczypta kumin-kmin rzymski
- szczypta sól himalajska
- szczypta erytrtyol/ksylitol/miód/cukier trzcinowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masło klarowane/olej kokosowy
- świeża pietruszka lub kolendra-opcjonalnie
Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię z masłem lub olejem kokosowym, dodać pomidory z puszki i przyprawić szczyptą soli. Pomidorowa baza musi trochę zgęstnieć. Następnie dodać szczyptę pozostałych przypraw i na koniec wbić jajka. Całość smażyć przez ok 3-4 min., można przykryć wieczkiem. Shakshukę podajemy na patelni, delikatnie skropioną oliwą i można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.