Pora na lody jest zawsze dobra, a tym bardziej jak temperatury powietrze idą w górę. Widok kolejek do lodziarni, które ciągną się wzdłuż całej ulicy, już nikogo nie dziwi. Tak, to oznacza, że zaczynają się miesiące, w których poszukujemy lodowej ochłody.
W poradni Klienci pytają czy mogą jeść lody, takie tradycyjne lub sorbety. Oczywiście z zachowaniem umiaru, takie lody są dozwolone. Zmiana sposobu żywienia, to nie ma być kara. Podkreślam, że nie ma już czegoś takiego jak dieta- czyli okres, który ma swój początek i koniec. To trwała zmiana nawyków żywieniowych, stylu życia, który ma zostać z Nami na zawsze i w którym nie ma restrykcji dietetycznych, a są też przyjemności. Najważniejsza zasady nowego stylu życia to umiar i regularność w jedzeniu oraz aktywny tryb życia. Przestrzegając tych zasad, można jeść naprawdę bardzo, bardzo dużo produktów.
Sytuacja wygląda nieco inaczej jak dochodzą pewne nadwrażliwości pokarmowe, wtedy nie pójdziemy do sklepu lub lodziarni, gdyż lodów wegańskich nie znajdziemy w każdym tym punkcie. Niestety… Dlatego, też zachęcam do domowej produkcji lodków wegańskich bez jajek i nabiału. Takie lody, które proponuje na bazie mleka kokosowego, to doskonałe rozwiązanie! Lody te smakują świetnie, są kremowe, słodkie, idealne! Oczywiście można ich intensywność smaku i słodycz samemu regulować zmianą proporcji składników.
Vegańska lody kokosowe
Czas przygotowania: 30 min mrożenia+ 10 min
Składniki na 1 porcje:
- 1 banan lub inne ulubione owoce-truskawki, maliny, mix owoców (może być też awokado)
- 100 g mleka kokosowego lub śmietany kokosowej
- 1 łyżeczka naturalnego aromat waniliowy lub innego
- 1 łyżeczka ksylitolu, erytrytolu lub syropu klonowego, z daktyli-opcjonalnie
Dodatki:
- bakalie: wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, masło orzechowe, nasiona chia, daktyle
- polewa czekoladowa:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki karobu lub kakao
- 1/2 łyżeczki słodzika: ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, syrop z daktyli lub miód
Przygotowanie :
Owoce pokroić w kawałki i zamrozić np. banana w plasterki. Mleczko kokosowe schłodzić w lodówce. Zamrożone owoce zmiksować ze schłodzonym mleczkiem kokosowym i słodzikiem za pomocą blendera. Do kremowej masy lodowej, można dodać ulubione dodatki np. bakalie.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku, dodać karob lub kakao i słodzik ( w wersji z miodem, dodać go po ściągnięciu garnuszka z ognia). Tak przygotowaną czekoladą polać lody.:)
Wyglądają apetycznie, jutro wypróbuję… Ciekawe czy moim dzieciom zasmakują ?
Jestem przekonana, że zasmakują?