TARTA MOCNO BRZOSKWINIOWA- vege, bez cukru i glutenu

Jakiś czas temu  dostałam zamówienie na tartę owocową dla kawiarni Corona Coffee w Szczecinie, z którą od pewnego czasu  mam przyjemność współpracować-  przygotowując zdrowe słodkości.

W tym czasie pogoda była niezbyt rewelacyjna, brakowało energii i słońca.  Zainspirowana stanem pogody, postanowiłam zrobić tartę, które będzie takim słodkim, zdrowym i kojarzącym się z promieniami słońca oraz letnimi porankami deserem. W tym czasie sezon na brzoskwinie? był w pełni, więc nie mogłam wybrać innego owocu, który spełniał moje kryteria i idealnie pasował do słodkich deserów.

Brzoskwinie oprócz tego, że  mają wspaniały smak i idealnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu dań, deserów i przetworów,  charakteryzują się wieloma cennymi cechami  i właściwości:

  •  pozytywny wpływ na stan włosów, skóry oraz paznokci – odżywiają je, nawilżają i wzmacniają;
  •  poprawiają samopoczucie i dodaję energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy, zapobiegają apatii, rozdrażnieniu – zawierają niacynę,  witaminę potrzebną do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia;
  •  dzięki zawartości wody oraz błonnika, świetnie wspomagają i regulują pracę jelit;
  • są lekkostrawne, więc nie obciążają układu pokarmowego;
  • wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn, m.in. dzięki działaniu moczopędnemu;

Jak widzicie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!?

Tarta brzoskwiniowa

forma do tarty: 28 cm, czas przygotowania: 45 min.


Składniki:

Spod bakaliowy:

  • 120 g płatki owsiane bg
  • 20 g amarantus ekspandowany
  • 100 g wiórki kokosowe
  • 180 g suszone daktyle
  • 20 g olej kokosowy nierafinowany
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego-opcjonalnie

Masa brzoskwiniowa:

  • 3/4 puszki (300 ml) mleczko kokosowe, polecam Aroy-D lub Real Thai
  • 3 małe brzoskwinie
  • 1 łyżeczka agar- agar
  • 3 łyżki g ksylitol/erytrytol/ lub inny słodzik np. stewia
  • 1 łyżeczka sok z limonki
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Polewa kokosowa:

  • 50 ml mleczko kokosowe
  • 10 g ksylitol/erytrytol lub inny słodzik np. stewia
  • 10 g olej kokosowy nierafinowany
  • sok z limonki- 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Karmelizowane brzoskwinie:

  • 2 średnie brzoskwinie
  • 5 g olej kokosowy nierafinowany
  • 5 g erytrytol/ksylitol

Inne dodatki:  prażone płatki migdałowe, jagody goji, świeże maliny


Przygotowanie:

Spód:

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni,  daktyle namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 20 min, olej kokosowy rozpuścić w małym garnuszku. W blenderze kielichowym lub ręcznym zmiksować płatki owsiane, namoczone daktyle i wiórki kokosowe. Masę przełożyć do małej miski, dodać amarantus ekspandowany i rozpuszczony olej kokosowy oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć na spód i brzegi tarty. Wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy brzoskwiniowej.

Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze części, pozbyć się pestki. Zmiksować pokrojone brzoskwinie z mleczkiem kokosowym na “koktajl”/”smoothie”. Koktajl brzoskwiniowy przelać do garnka, delikatnie podgrzać i dodać słodzik, sok z limonki, agar oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego-opcjonalnie. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia słodzika. Przygotowaną masę brzoskwiniową przelać na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Przygotować karmelizowane brzoskwinie.

Karmelizowane brzoskwinie:

Brzoskwinie umyć, pozbyć się pestki i pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej, rozłożyć brzoskwinie i posypać słodzikiem. Delikatnie smażyć, do momentu aż brzoskwinie będą się robić miękkie i puszczać sok. Tak przygotowane brzoskwinie ułożyć na wierz masy brzoskwiniowej wokół brzegów. Przygotować polewę mleczną.

Polewa mleczna: 

W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy i słodzik na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszać, do momentu rozpuszczenia się słodzika. Gdy słodzik się rozpuści zmniejszyć ogień i dodać mleczko kokosowe. Polewą polać skarmelizowane brzoskwinie, ułożone na wierzchu tarty.

W środku tarty można ułożyć świeże maliny, całość posypać jagodami goji i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Napisz komentarz