Uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie przejście na dietę wegańską. Jednak, gdy chcemy odciążyć nasz układ trawienny i jesteśmy na detoksie, to dieta roślinna jest tutaj kluczowa. Buraki, nasiona chia do tego płatki jaglane, kapary i bazylia to doskonałe połączenie. Efektem zestawienia, tych kilku składników jest burger, które pokocha każdy mięsożerca! 🙂
Wegańskie burgery z buraka
- Czas przygotowania: 15 minut+ 20 minut pieczenia
- 5 szt. ugotowanych buraków
- 200 g płatek jaglanych
- 50g kaparów
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii/ może być też 1 łyżka pesto z bazylii
- 3 łyżki nasion chia
- 1 cebula czerwona/szalotka
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzy
- sok z 1/2 cytryny/limonki
Dodatki
- plasterki pomidora
- plasterki czerwonej cebuli
- plasterki ogórka kiszonego
- liście sałaty lodowej
Sojonez:
- 100 ml mleko sojowe niesłodzone
- 200 ml nierafinowany olej rzepakowy, olej lniany lub z awokado
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 1 łyżka musztarda dijon
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Rozgrzać piekarnik do 100 stop. Nasiona chia, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia (ok. 10 min.). Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać płatki jaglanej, posiekaną bazylię/pesto z bazylii, pokrojoną w kostkę cebulę/szalotkę, przeciśnięty przez prasę czosnek, kapary i namoczone wcześniej nasiona chia. Całość wymieszać i przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Masę odstawić na 5 min., w międzyczasie przygotować sojonez: ocet balsamiczny, musztardę dodać do mleka sojowego i wymieszać (można dodać więcej octu i musztardy według preferencji smakowych). Następnie dodać stopniowo olej rzepakowy lub inny i miksować. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. Na koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Wstawić do lodówki.
Z masy buraczanej uformować burgery i piec na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 20 min.
Burgery podać na liściu sałaty wyłożonym plasterkami czerwonej cebuli, pomidora i ogórka kiszonego. Na koniec polać sojonezem i przykryć kolejnym liściem sałaty.
Smacznego!