Sposoby na prawidłowe zakwaszenie żołądka

Głównym zadaniem żołądka jest trawienie pokarmu. Jest to możliwe dzięki mechanicznemu i chemicznemu procesu trawienia. W jamie ustnej już ma miejsce wstępny rozkład skrobi (węglowodanów).  Następnie przewodem pokarmowym nadtrawione jedzenie trafia do żołądka, gdzie ulega dalszemu rozdrobnieniu i przesuwa się do dwunastnicy, pod wpływem rytmicznego skurczu i rozkurczu żołądka. Chemiczny proces trawienia odbywa się dzięki obecności soków żołądkowych. Głównym składnikiem soku żołądkowego jest kwas solny, dzięki któremu w żołądku mamy niskie ph 1-2. W takich warunkach jest możliwy rozkład białka na polipeptydy pod wpływem pepsyn (enzymy aktywne w ph  1,6-3,2). Ilość soku żołądkowego wytwarzanego w ciągu doby to ok. 2,5-3l dziennie, a średnia pojemność żołądka to ok.1,5l.

Prawidłowy skład soku żołądkowego:

  • ph około 1-2
  • jony m.in. Na+, K+, Mg2+, H+, Cl-
  • pepsynogen- przy niskim ph aktywowany do pepsyny- wstępny rozkładają białka
  • lipaza-rozpoczyna rozkład tłuszczów
  • śluz-chroni ściany żołądka przed kwasem solnym (przed samostrawieniem), działa bakteriobójczo
  • czynnik wewnętrzny (czynnik Castle’a)-umożliwia wchłanianie wit. B12
  • woda

Niedokwaszenie żołądka-objawy

Zdecydowanie większa gruba osób ma za wysokie ph żołądka -3-4. Dolegliwości, które sugerują o zaburzeniu zakwaszenia żołądka to:

  • uczucie ciężkości po posiłkach wysokobiałkowych
  • uczucie zalegania posiłku
  • puste odbijanie
  • zgaga, refluks i gazy

Częsta zgaga i refluks to często wynik niedokwaszenia żołądka, a nie jego nadmiaru. Najskuteczniejszą metodą do oceny ph soku żołądkowego jest ph-metria żołądka za pomocą sondy donosowej założonej na 24h.

Co poprawia pracę żołądka?

Jest kilka czynników, które mogą wspomóc proces trawienia, przywrócić prawidłowe ph soków żołądkowych i złagodzić objawy :

  • skupienie się na jedzeniu (myślenie o jedzeniu wzmaga produkcję soków żołądkowych, 1/5 soków żołądkowych wytwarza się podczas tzw. fazy głodowej), dokładne gryzienie i przeżuwanie jedzenia
  • odpowiednie spożycie Na+ i Cl+
  • nie popijanie do posiłków (najlepiej nie pić 30 min. przed posiłkiem i 2h po posiłku)
  • spożywanie pokarmów naturalnych i nieprzetworzonych
  • surowe jedzenie i delikatna obróbka
  • odpowiednia ilość spożywanej dobrej jakości wody mineralnej w ciągu dnia
  • smaki, które pobudzają trawienie: kwaśny, słony, gorzki i myślenie o tych smakach
  • kiszone i fermentowane jedzenie, kombucha
  • przyjmowanie probiotyków

W ciężkich przypadkach niedokwasoty żołądka mogą być skuteczne diety GAPS, AIP czy post warzywno-owocowy. Dodatkowo gotowanie, przecieranie jedzenia czy miksowanie w pierwszej fazie sprawia, że jest lepsza dostępność soków żołądkowych do jedzenia.

Zioła, przyprawy i naturalne mikstury wspomagające proces trawienia

Jeżeli chcemy dodatkowo wspomóc proces trawienia, warto uzupełnić codzienny jadłospis o naturalne zioła i mikstury takie jak:

  • mięta, bazylia, anyż, kolendra, pietruszka, aloes, koper, mniszek, rozmaryn, imbir
  • szczypta soli himalajskiej na język, kilka minut przed jedzeniem (potrzymaj w ustach i połknij)
  • ziołowe mieszanki i mikstury:

-amol

-krople żołądkowe

– sok z cytryny

Ocet jabłkowy– naturalna metoda na zakwaszenie żołądka

Główny składnik octu jabłkowego – kwas octowy – ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Dodatkowo zakwasza żołądek: obniża ph, poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i chroni przed patogenami.

Jak stosować w celu zakwaszenia żołądka:

  • Dorośli: 2 łyżki octu jabłkowego+1/3 max ½ szklanki wody 10-15 min. przed posiłkiem zwłaszcza bogatym w białko
  • Dzieci: 1 łyżeczka octu jabłkowego +1/2 szklanki wody 10-15 min. przed posiłkiem zawierającym białko zwierzęce

Betaina Hcl/Pepsyna- jak i kiedy stosować?

Jeżeli powyższe metody, których celem było stymulowanie wydzielania soków żołądkowych i obniżenie jego ph nie przyniosły pozytywnych efektów i dolegliwości trawienne dalej się utrzymują, warto sięgnąć po preparaty, które  zawierają kwas solny i pepsynę np. Betaina HCl z pepsyną z Now Food czy Betaina HCl z Biovea.

Stosowanie betainy HCL zaczynamy od ½ tabletki na posiłek. Jeżeli nadal będzie pojawiać się np. zgaga czy inne dolegliwości zwiększamy dawkę do całej tabletki do kolejnego posiłku  i o kolejne ½ tabletki do momentu aż pojawi się uczycie pieczenia/ciepła w żołądku. Następnie zmniejszamy dawkę o ½ tabletki i to będzie docelowa dawka, która powinna zablokować pojawienie się zgagi po posiłkowej i jednocześnie nie powodować uczucia pieczenia.

Nie można stosować HCL u osób przyjmujących NLPZ i kortykosteroidy. Leki te uszkadzają błonę śluzową żołądka. Działanie to może zostać pogłębione przy jednoczesnym przyjmowaniu betainy HCL. Podoba sytuacja może pojawić się przy przyjmowaniu octu jabłkowego.

 

 

 

 

Napisz komentarz

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.