Wegański i bezglutenowy biszkopt czekoladowy

Wegańskie wypieki to nie lada wyzwanie.  Jeśli dojdą do tego składniki wyłącznie bezglutenowe, wtedy sytuacja się jeszcze bardziej komplikuje, ponieważ mąki bezglutenowe mają swoje właściwości i dobrze wiedzieć, które wybrać do czego i dlaczego. Kto próbował i kombinował, to wie ile trzeba cierpliwości, że otrzymać ten idealny biszkopt. 🙂

Od czego należy zacząć ?

Najważniejsze co musisz wiedzieć, że wyroby na bazie mąk bezglutenowych będą  się trochę różniły od tych tradycyjnych. Ciasto będzie bardziej kruche, może być też bardziej chrupiące i bardziej sypkie w strukturze. Również sam zapach i smak mąk bezglutenowych jest zazwyczaj mniej neutralny niż zwykłej mąki pszennej-tortowej. Oczywiście będzie miało to wpływ na smak gotowego wypieku. Dla przykładu, jeśli użyjemy mąkę kokosową, to będzie nuta kokosa, a w przypadku mąki z amarantusa, to ciasto będzie miało bardziej orzechowy smak.  Największym problemem jest mniejsza kleistość ciasta, gdyż gluten odpowiada za sklejanie się masy i to, że bezglutenowe wypieki są często cięższe niż te pulchne na bazie mąk glutenowych.

Po kilku nieudanych próbach otrzymania najbardziej zbliżonego do tradycyjnego biszkoptu… udało mi się otrzymać biszkopcik czekoladowy, dzięki któremu mogłam już robić różne torty.

Przepis jest szybki i prosty.:)

 

WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY

Składniki na 2 grube biszkopty o średnicy 23 cm (po upieczeniu, można przekroić na 3 lub 4 cieńsze spody):

  • 2 szklanki mąka ryżowa
  • 3/4 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 szklanki mleko sojowe
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 3/4 szklanki ksylitol
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki rozpuszczony olej kokosowy lub rzepakowy

Przygotowanie:

Do małej miseczki lub garnuszka wlej mleko sojowe, dodaj ocet jabłkowy i odstaw. Do dużej miski przesiej przez sito suche składniki, po kolei- mąkę ryżową, kukurydzianą, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia , sól. Na koniec dodaj ksylitol. Całość wymieszaj, następnie stopniowo dodaj mleko sojowe wymieszane z octem jabłkowym. Cały czas mieszając, na koniec stopniowo dolej rozpuszczony olej. Mieszaj dokładnie, do momentu połączenia się wszystkich składników. Jeśli według Ciebie masa jest za mało słodka, możesz dodać więcej cukru.

Dwie okrągłe formy do pieczenia wysmaruj olejem i posyp mąka ryżową (jeśli nie masz dwóch foremek, możesz piec jedno po drugim ). Wlej masę biszkoptową. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. przez ok. 35-40 min. Góra biszkoptu może pękać i po upieczeniu można delikatnie odkroić górę (nie jest to konieczne).  Upieczone biszkopty należy odstawić do schłodzenia się, następnie można przeciąć na więcej warstw- 3 lub 4.

 

 

Napisz komentarz