Wegański Sernik Krówka- bez glutenu i cukru

Sernik “Krówka”, czyli ser bez sera i innego nabiału, był moim pierwszym sernikiem jaki zrobiłam w wersji wegańskiej. Dlatego nie dosyć, że smakuje obłędnie to jeszcze mam do niego ogromny sentyment.  Ten sernik ,to tak na prawdę namoczone i zmiksowane nerkowce na bakaliowym spodzie. Sernik ten nie wymaga pieczenia, a farsz serowy -nerkowcowy stanowi bazę do wielu różnych serników, w tym owocowych czy czekoladowych. Swój sernik z nerkowców przygotowałam z dodatkiem polewy krówka, która tak jak całe ciasto jest bez cukru. Przygotowanie jest banalnie proste, najdłużej zajmuje proces moczenia nerkowców/orzechów (najlepiej całą noc), dzięki czemu są łatwiej strawne i mają lepiej przyswajalne składniki odżywcze a  przede wszystkim łatwiej się je miksuje.

Ten sernik, to też doskonała alternatywa dla świątecznych serników, a przede wszystkim kolejny pomysł dla osób unikających w diecie produktów mlecznych z różnych powodów ( w tym zdrowotnych). Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na ciacho na nadchodzące Święta, to doskonały przepis dla Ciebie, który skradł moje serce.

Wegański Sernik “Krówka”

Forma na tartę: 24 cm


Składniki:


Spód:

  • 200 g wiórki kokosowe
  • 100 g daktyle
  • 100 g migdały/orzechy ziemne (wcześniej moczone przez noc)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Masa serowa:

  • 0,5 kg nerkowce
  • 300 ml mleko kokosowe
  • 5 łyżek erytrytol*/ksylitol
  • 8 łyżek mąka kokosowa
  • 1 łyżka syrop klonowy-opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Sok z limonki (1 łyżeczka)

*można dodać więcej lub mniej w celu uzyskania pożądanej słodkości

Polewa krówka:

  • 5 łyżek erytrytol/ksylitol
  • 3 czubate łyżki mleka kokosowego lub śmietany kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka wody
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:


Spód:

Migdały/orzechy ziemne zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 20 min. W przypadku świeżych daktyli ten etap można pominąć. Namoczone przez noc migdały, zmiksować za pomocą blendera kelichowego lub ręcznego. Tak uzyskane masło migdałowe połączyć z namoczonymi wcześniej daktylami i uprażonymi wiórkami z dodatkiem oleju kokosowego. Dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowaną masę bakaliową równomierni rozłożyć na spód blaszki i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 min.

Masa: Nerkowce zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc, następnie zmiksować na gładką masę za pomocą blendera, tak jakbyśmy chcieli zrobić domowe masło z nerkowców. Do gotowego masła dodać szczyptę soli himalajskiej. W dużej misce połączyć masło z nerkowców z mąką kokosową, dodać mleko i olej kokosowy, erytrytol i syrop z agawy oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Masę „serową” przełożyć na schłodzony spód bakaliowy i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Polewa „krówka”: Do garnka wsypać słodzik, dodać wodę i topić na karmel, cały czas mieszamy. Następnie do rozpuszczonego słodzika dodać olej i mleko kokosowe. Masa zawrze i zacznie bulgotać. Mieszać do czasu połączenia się składników. Zdjąć z gazu. Dodać masło orzechowe i ekstrakt i energicznie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki .  Połowę gotowej masy równo rozprowadzić na wierz sernik, i wstawić sernik na ok.1 h do lodówki.  Pozostałą część polewy krówki przełożyć do pojemnika (najlepiej silikonowego) i zamrozić. Zamrożoną bryłę pokroić na kawałki na kształt słodkich, tradycyjnych krówek i ułożyć górze schłodzonego sernika.

.

Napisz komentarz