Sernik “Krówka”, czyli ser bez sera i innego nabiału, był moim pierwszym sernikiem jaki zrobiłam w wersji wegańskiej. Dlatego nie dosyć, że smakuje obłędnie to jeszcze mam do niego ogromny sentyment. Ten sernik ,to tak na prawdę namoczone i zmiksowane nerkowce na bakaliowym spodzie. Sernik ten nie wymaga pieczenia, a farsz serowy -nerkowcowy stanowi bazę do wielu różnych serników, w tym owocowych czy czekoladowych. Swój sernik z nerkowców przygotowałam z dodatkiem polewy krówka, która tak jak całe ciasto jest bez cukru. Przygotowanie jest banalnie proste, najdłużej zajmuje proces moczenia nerkowców/orzechów (najlepiej całą noc), dzięki czemu są łatwiej strawne i mają lepiej przyswajalne składniki odżywcze a przede wszystkim łatwiej się je miksuje.
Ten sernik, to też doskonała alternatywa dla świątecznych serników, a przede wszystkim kolejny pomysł dla osób unikających w diecie produktów mlecznych z różnych powodów ( w tym zdrowotnych). Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na ciacho na nadchodzące Święta, to doskonały przepis dla Ciebie, który skradł moje serce.
Wegański Sernik “Krówka”
Forma na tartę: 24 cm
Składniki:
Spód:
- 200 g wiórki kokosowe
- 100 g daktyle
- 100 g migdały/orzechy ziemne (wcześniej moczone przez noc)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Masa serowa:
- 0,5 kg nerkowce
- 300 ml mleko kokosowe
- 5 łyżek erytrytol*/ksylitol
- 8 łyżek mąka kokosowa
- 1 łyżka syrop klonowy-opcjonalnie
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli himalajskiej
- Sok z limonki (1 łyżeczka)
*można dodać więcej lub mniej w celu uzyskania pożądanej słodkości
Polewa krówka:
- 5 łyżek erytrytol/ksylitol
- 3 czubate łyżki mleka kokosowego lub śmietany kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka wody
- 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Spód:
Migdały/orzechy ziemne zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 20 min. W przypadku świeżych daktyli ten etap można pominąć. Namoczone przez noc migdały, zmiksować za pomocą blendera kelichowego lub ręcznego. Tak uzyskane masło migdałowe połączyć z namoczonymi wcześniej daktylami i uprażonymi wiórkami z dodatkiem oleju kokosowego. Dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowaną masę bakaliową równomierni rozłożyć na spód blaszki i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 min.
Masa: Nerkowce zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc, następnie zmiksować na gładką masę za pomocą blendera, tak jakbyśmy chcieli zrobić domowe masło z nerkowców. Do gotowego masła dodać szczyptę soli himalajskiej. W dużej misce połączyć masło z nerkowców z mąką kokosową, dodać mleko i olej kokosowy, erytrytol i syrop z agawy oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Masę „serową” przełożyć na schłodzony spód bakaliowy i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Polewa „krówka”: Do garnka wsypać słodzik, dodać wodę i topić na karmel, cały czas mieszamy. Następnie do rozpuszczonego słodzika dodać olej i mleko kokosowe. Masa zawrze i zacznie bulgotać. Mieszać do czasu połączenia się składników. Zdjąć z gazu. Dodać masło orzechowe i ekstrakt i energicznie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki . Połowę gotowej masy równo rozprowadzić na wierz sernik, i wstawić sernik na ok.1 h do lodówki. Pozostałą część polewy krówki przełożyć do pojemnika (najlepiej silikonowego) i zamrozić. Zamrożoną bryłę pokroić na kawałki na kształt słodkich, tradycyjnych krówek i ułożyć górze schłodzonego sernika.
.