Shakshuka馃嵆馃崊

Sama nazwa nam nic nie m贸wi i brzmi egzotycznie. Dok艂adnie te偶 takie ma pochodzenie, bo shakshuka to Izraelski (i innych kraj贸w z tamtych okolic) tradycyjne 艣niadanie. Potrawa ta to tak naprawd臋 sadzone jajka, ale nie podaje si臋 tak jak u nas. Jajka w shakshuce podaje si臋 na lekko pikantnym sosie g艂贸wnie z pomidor贸w. Cho膰 w 聽Izraelu mo偶na spr贸bowa膰 pewnie wielu jej odmiam- skupmy si臋 na najlepszej i najbardziej tradycyjnej w pomidorach. Jesieni膮 i zim膮, kiedy nie ma sezonu na pomidory i te dost臋pne w naszych sklepach smakuj膮 bardziej jak plastik, ni偶 pomidor mo偶emy je 艣mia艂o zast膮pi膰 pomidorami z puszki!馃槉

Shakshuka dla 2 os.:

  • Czas przygotowania: 15 minut

Sk艂adniki:
  • 2 puszki pomidory krojone lub ca艂e
  • 6 jajek
  • szczypta ga艂ka muszkato艂owa
  • szczypta kumin-kmin rzymski
  • szczypta s贸l himalajska
  • szczypta erytrtyol/ksylitol/mi贸d/cukier trzcinowy
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka mas艂o klarowane/olej kokosowy
  • 艣wie偶a pietruszka lub kolendra-opcjonalnie

Przygotowanie:

Rozgrza膰 du偶膮 patelni臋 z mas艂em lub olejem kokosowym, doda膰 pomidory z puszki i przyprawi膰 szczypt膮 soli. Pomidorowa baza musi troch臋 zg臋stnie膰. Nast臋pnie doda膰 szczypt臋 pozosta艂ych przypraw i na koniec wbi膰 jajka. Ca艂o艣膰 sma偶y膰 przez ok 3-4 min., mo偶na przykry膰 wieczkiem. Shakshuk臋 podajemy na patelni, delikatnie skropion膮 oliw膮 i mo偶na posypa膰 艣wie偶膮 kolendr膮 lub pietruszk膮.

Napisz komentarz