Frytki z MANIOKU!

Każdy z Nas zna smak frytek z ziemniaków. Ostatnio bardzo popularne zrobiły się też frytki z batatów.

A słyszeliście o Manioku?

Maniok to pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo. Jest bogaty w skrobię, ale zawiera jeden trujący składnik, który jest na szczęście bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia. Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na ok. 24 godz. niweluje jego szkodliwość.

Może nie spotkaliście się z nazwą Maniok i bardziej znana dla was jest Tapioka, czy puddingi z tapioki. To nic innego jak maniok, ponieważ z bulw Manioku otrzymuje się Tapiokę.

Tapioka posiada świetne cechy prozdrowotne:

  • nie zawiera cholesterolu
  • źródło lekko strawnych węglowodanów (zalecana przy problemach jelitowych, zwłaszcza w biegunkach)
  • zawiera bardzo mało białka
  • jest hipoalergiczna
  • nie zawiera glutenu

Maniok to doskonała alternatywna, źródło węglowodanów i urozmaicenie diety, dla wszystkich borykających się z alergiami pokarmowymi, którzy muszą wyeliminować zboża glutenowe, ziemniaki czy bataty ze swojej diety.

Jak przygotować FRYTKI Z MANIOKU?

Maniok należy obrać, następnie pokroić w paski i ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 min. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni- termoobieg.  Ugotowany maniok delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na blaszkę, delikatnie posolić, posmarować olejem kokosowym i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 min.

 

Smacznego!

 

Comments 3

  1. Pablo
    26 czerwca 2020

    Pierwszy raz frytki z manioku jadłem w restauracji brazylijskiej w Szczecinie. Przypadły mi do gustu i postanowiłem, że spróbuję zrobić je w domu. Zamówiłem więc kilka bulw. Bo obraniu i pokrojeniu usmażyłem je we frytkownicy. Mam wrażenie, że smażą się szybciej niż frytki z ziemniaków chociaż pokroiłem je dosyć grubo. Smakowały trochę inaczej niż te z restauracji ale i tak były smaczne. Możliwe że restauracji mieli inny gatunek manioku lub przygotowali frytki w sposób opisany w tym artykule.

    1. 27 czerwca 2020

      Miałam okazje też spróbować frytek z manioku w tej samej restauracji.Nie wiem jak je przygotowują, ale myśle że warto następnym radem je najpierw ugotować, być może te bardziej przypadną do gustu:) Kwesta też dodatków w postaci przypraw.:)

  2. Elisha
    9 marca 2022

    Yuka musi być cienko pokrojoną do smażenia w głębokim tłuszczu, w przeciwnym razie lepiej ja podgotować przez 15 min. Na 1,5 kg Yuki do gotowania dodaj 6 łyżeczek soli.

Napisz komentarz