Każdy z Nas zna smak frytek z ziemniaków. Ostatnio bardzo popularne zrobiły się też frytki z batatów.
A słyszeliście o Manioku?
Maniok to pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo. Jest bogaty w skrobię, ale zawiera jeden trujący składnik, który jest na szczęście bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia. Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na ok. 24 godz. niweluje jego szkodliwość.
Może nie spotkaliście się z nazwą Maniok i bardziej znana dla was jest Tapioka, czy puddingi z tapioki. To nic innego jak maniok, ponieważ z bulw Manioku otrzymuje się Tapiokę.
Tapioka posiada świetne cechy prozdrowotne:
- nie zawiera cholesterolu
- źródło lekko strawnych węglowodanów (zalecana przy problemach jelitowych, zwłaszcza w biegunkach)
- zawiera bardzo mało białka
- jest hipoalergiczna
- nie zawiera glutenu
Maniok to doskonała alternatywna, źródło węglowodanów i urozmaicenie diety, dla wszystkich borykających się z alergiami pokarmowymi, którzy muszą wyeliminować zboża glutenowe, ziemniaki czy bataty ze swojej diety.
Jak przygotować FRYTKI Z MANIOKU?
Maniok należy obrać, następnie pokroić w paski i ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 min. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni- termoobieg. Ugotowany maniok delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na blaszkę, delikatnie posolić, posmarować olejem kokosowym i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 min.
Smacznego!
Pierwszy raz frytki z manioku jadłem w restauracji brazylijskiej w Szczecinie. Przypadły mi do gustu i postanowiłem, że spróbuję zrobić je w domu. Zamówiłem więc kilka bulw. Bo obraniu i pokrojeniu usmażyłem je we frytkownicy. Mam wrażenie, że smażą się szybciej niż frytki z ziemniaków chociaż pokroiłem je dosyć grubo. Smakowały trochę inaczej niż te z restauracji ale i tak były smaczne. Możliwe że restauracji mieli inny gatunek manioku lub przygotowali frytki w sposób opisany w tym artykule.
Miałam okazje też spróbować frytek z manioku w tej samej restauracji.Nie wiem jak je przygotowują, ale myśle że warto następnym radem je najpierw ugotować, być może te bardziej przypadną do gustu:) Kwesta też dodatków w postaci przypraw.:)
Yuka musi być cienko pokrojoną do smażenia w głębokim tłuszczu, w przeciwnym razie lepiej ja podgotować przez 15 min. Na 1,5 kg Yuki do gotowania dodaj 6 łyżeczek soli.