Wszyscy lubią domowe ciasteczka. Dlatego korzystając z sezonu dyniowego przygotowałam z myślą o bezglutenowych czytelnikach ciasteczka wolne od mąki pszennej- z mąki ryżowej, mąki kokosowej i płatek jaglanych z prażonymi nasiona dyni, rodzynkami i daktylami.
To przepis idealny dla wszystkich zabieganych, mniej i bardziej doświadczonych z pieczeniem, zarówno dla tych dużych i małych kucharzy.
Dyniowe ciasteczka z suszonymi owocami
- Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
- 1 szklanka mąki ryżowej lub jaglana
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki płatek jaglanych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
- ½ szklanki erytrytolu/ksylitolu lub miodu
- 3/4 szklanki puree dyniowego*
- 1/3 szklanki nasion dyni, prażonych
- 3/4 szklanki rodzynek i suszonych daktyli