Przychodzi taki dzień i ochota na coś co u innych gości bardzo często na stole a dla Ciebie jest rzadkością, z wyboru czy z powodu nadwrażliwości na gluten. O czym mowa? O pizzy. Jeżeli nie musisz/nie chcesz unikać glutenu na co dzień, to możesz raz na jakiś czas w ramach “cheatmeal” zjeść sobie kawałek pizzy…tak, takiej prawdziwej pizzy. Gorzej, jeżeli taki nawet mały kawałek pizzy z tradycyjnej mąki (oczywiście pszennej) jest przeciwwskazany. To co wtedy? Możemy zrobić pizze na spodzie bezglutenowy z własnych mieszanek: mąki ryżowej, mąki z tapioki i skrobi ziemniaczanej! 🙂 Szybki i prosty przepis i możemy zjeść pizze z ulubionymi dodatkami. 🙂
Pizza bezglutenowa
- Czas przygotowania: 15 minut + 30-40 minut wyrastanie ciasta + 15 minut pieczenia
- 2,5 szklanki mąki z tapioki
- 3 szklanki białej mąki ryżowej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 300-350 ml wrzącej wody
- 50 g drożdży
- około 80 ml ciepłego mleka roślinnego lub zwierzęcego (jak wolicie)
- 2 łyżeczki erytrytolu/ksylitol
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 7 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego (5 do ciasta, reszta do natluszczenia)
Dodatki dowolne np :
- ser krowi, ser kozi, ser wegański
- sos pomidorowy
- szynka parmeńska, salami, kurczak
- Papryka, Pieczarki, figi, rukola
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać mleko, erytrytol/ksylitol, 2 czubate łyki mąki ryżowej i trochę wody. Ciasto powinno mięć strukturę gęstej śmietany. Zostawić na 15 minut do wrośnięcia.
Mąkę ziemniaczana i z tapioki wsypać do miski i miksować przez chwilę. Stopniowo dolać ciepłą wodę. Po chwili dosypać mąkę ryżową. Gdy mikser przestanie się kręcić, ponieważ ciasto jest za ciężkie, przełożyć ciasto do miski i wyrabiać dodając olej. Gdy ciasto lekko przestygnie dodać zaczyn drożdżowy i wyrabiać dalej do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski, skropić i rozetrzeć olej, aby ciasto nie wyschło, szczelnie przykryć folią i zostawić na 30-40 min. w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wałkować, ułożyć na blaszkę i zostawić na 10 min pod przykryciem. Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i piec w piekarniku przez 15 min. w 250 stopniach.