Serniki banonofit
Każdy może mieć ochotę na coś słodkiego, a tym bardziej w Święta. Chcę Ci udowodnić, że tradycyjne ciasta mogą być również zdrowe i fit. Dlatego przygotowałam dwa przepisy na genialne serniki w wydaniu bananowy i słodko-słonym. Zakochacie się w nich od pierwszego pieczenia! Każdy z nich bez glutenu i bez dodatku cukru. Czy to możliwe? Jasne, że tak! Spróbujcie sami!:)
Poniżej wstawiam przepis na SERNIK BANANOFIT, a przepis na Sernik Słonko-Słony znajdziecie tu…
SERNIK BANANOFIT
Masa:
- 1 kg ser twarogowy półtłusty
- 4 banany (ok 180g każdy)
- 40 g mąki ryżowej
- 3 jajak
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g erytrytolu/ ksylitolu (opcjonalnie)
- Szczypta soli
- 40-50 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 30 g karobu
- Szczypta soli
Spód:
- 130 g mąki gryczanej
- 75 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 50 g erytrytol/ksylitol
- 20 g kakao naturalne
- Większa szczypta soli
Przygotowanie:
Spód: piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra i dół). Roztopić olej kokosowy i połączyć z pozostałymi składnikami na spód. Dokładnie wymieszać, nie musi to być zwarta masa. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzić ugniatając palcami. Wstawić do piekarnika na 10 min., aż spód się lekko zarumieni. Następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Zwiększyć temp. Do 220 stop.
Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z karobem. Przełożyć na upieczony wcześniej spód i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa: banany rozdrobnić za pomocą blendera lub widelcem. Za pomocą miksera wymieszać twaróg. Dodać wszystkie składniki na masę, tak żeby całość się połączyła. Najlepiej zacząć od mąki, cukru i soli. Następnie jaja i puree z bananów. Na sam koniec jogurt naturalny. Przelać masę do formy.
Piec w piekarniku w temp. 220 stop. Przez ok. 10 min., następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze przez 50-55 min. (do momentu aż boki sernika będą ścięte, a środek lekko trzęsący). Po upieczeniu wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem górę można posypać świeżo zmielonym pieprzem i karobem lub kakao.
Smacznego!
Sernik przepyszny!!! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała?ubiłam białka oddzielnie i dodałam na końcu, wyszedł cudownie puszysty, lekki… a następnym razem nie zrobię spodu, tylko podsypie płatkami owsianymi, lub innymi, dam znać jak wyszło ?
Pani Justyno cieszę się, że smakowało! 🙂 Tak to jest w kuchni, liczy się kreatywność. Każdy może zmodyfikować przepis pod siebie. Czekam na wiadomość jak wyszła nowa wersja sernika banonofit?
Pozdrawiam!?