Wiemy już, że zielona herbata to jedną z najzdrowszych herbat ze względu na silny potencjał antyoksydacyjne, ale czy wiesz, że jej sproszkowaną odmianę- Matcha, możesz wykorzystać na wiele innych sposobów? Zielony proszek, to doskonały dodatek do ciast, deserów, koktajli, kawy czy mleka. W kawiarniach można już spotkać napoje typu Matchalatte, w których za pobudzające działanie odpowiada dodatek Matchy a nie Espresso.:)?
Czym się wyróżnia Matcha od liściastej zielonej herbaty? Matcha to tradycyjna zielona herbata, której liście po wysuszeniu mieli się w kamiennych młynach. Dzięki temu, zaparzona i skoncentrowana Matcha ma o wiele silniejsze właściwości, niż napar herbaciany uzyskany z całych listków. Poza tym podczas uprawy na pewnym etapie okrywa się krzewy specjalną matą, metoda ta powoduje, że roślina produkuje więcej chlorofilu i aminokwasów, staje się słodsza i bogatsza w antyoksydanty.
Co może być lepszego od zdrowego słodkiego? Słodkie i zdrowe to idealne połączenie. Dlatego, też przygotowałam kolejny przepis na wegańskie ciasto bez cukru, z dodatkiem antyoksydacyjnego,zielonego proszku-Matchy.?
Przepis bardzo prosty, a ciasto doskonałe! ?
Matcha cake
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
Spód:
- 100g mąka kokosowa
- 100g mąka ryżowa lub innej bezglutenowa
- 2-3 łyżki olej kokosowy nierafinowany stały
- 2 małe banany lub 1 duży
- 1 łyżeczka erytrytol-opcjonalnie
- Kilka kropli ekstrakt waniliowy
- ½ łyżeczki soda oczyszczona
Masa:
- 400g śmietana kokosowa(1 puszka)
- 100g krem kokosowy (1/2 bloku)
- 3 łyżki nasion chia (wcześniej namoczonych w napoju kokosowym “mleku roślinnym” lub wodzie)
- 4 płaskie łyżki agar-agar
- 2 łyżeczki matcha-zielona herbata w proszku
- 2 łyżki erytrytol lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Spód: W dużej misce połączyć suche składniki. Dodać olej kokosowy, pokrojonego banana. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać ekstrakt waniliowy, erytrytol (opcjonalnie) i sodę oczyszczoną. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencje, nie może być sypkie. Wyłożyć na spód foremki do pieczenia, zrobić małe dziurki widelcem i piec w piekarniku w temp. 180 stop., przez ok. 20 min.
Masa: W garnku podgrzać śmietanę kokosową z kremem kokosowym. Podgrzewać aż krem kokosowy się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Następnie dodać matche, pudding chia (wcześniej namoczone nasiona chia w ciepłej wodzie lub mleku), wymieszać. Na koniec dodać agar, dokładnie mieszając przez ok. 5 min. Tak przygotowaną masę wlać na schłodzony spód tarty i włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!:)
w tym zadaniu są 2 błędy “3 łyżki (wcześniej namoczonych w napoju kokosowym liub wodzie)” . proszę o poprawienie w przepisie
Zgadza się!:) Już poprawione, dziękuję!:)
100g krem kokosowy (1/2 bloku) – poproszę o przepis albo gdzie można takowy kupić 🙂
Taki krem można kupić w sklepie ze zerową żywnością lub nawet w auchan czy lidl w zależności od firmy np.Amazin czy nawet w innej postaci/nazwie jak pasta kokosowa dla przykładu Foods by Ann.:)