Ciasto bananowe to szybki i banalnie prosty przepis, który zawsze wychodzi!:) Nie byłabym sobą, którym nie zaproponowała zdrowej, bez glutenu i bez cukru jego wersji. Na dodatek bez jajek i białek mleka. Dlatego jest to, kolejny wegański przepis, nie tylko dla osób na diecie wegańskiej z wyboru (przekonań), a przede wszystkim dla osób z licznymi nadwrażliwościami! 🙂
Wszystkie zastosowane w tym przepisie zamienniki, możesz wykorzystać w innych swoich przepisach!:)
Ciasto bananowe z malinami
Czas przygotowania: 15 min. + 20-25 min pieczenia
Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm
Masa:
- 3 dojrzałe banany
- 70 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego (7 łyżek)
- 1 łyżka nasion chia (wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie w stosunku 1:7)*
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie napój kokosowy)
- 3/4 szklanki mąki gryczanej lub ryżowej *
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki karobu
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika (erytrytol, miód pszczeli, cukier kokosowy)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
*Jeśli nie cierpisz na nadwrażliwości pokarmowego, to możesz użyć mąki glutenowej (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej), zamiast nasion chia , dodać 1 jajko oraz zamiast mleka roślinnego, wykorzystać mleko krowie.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, karob, kakao i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
W dużym naczyniu zblenderować lub zmiksować roztopiony olej/ masło z rozgniecionymi bananami. Dodać ksylitol, namoczone nasiona chia, mleko roślinne i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z dodatkami i szczypta soli. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki/foremki wysmarowanej olejem/masłem i oprószonej mąką. Piec przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
Smacznego!?
A maliny rozumiem tylko do dekoracji? Bo w tytule są,a w przepisie nie;)
Tak!:)
Czy można zamiast karobu dodać więcej kakaa naturalnego?
Oczywiście, że tak 🙂